• Opština Ruma prekršila Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković preporučuje Opštini Ruma da, ukoliko već nije stavila van snage Odluku o izmeštanju dnevnog boravka za osobe sa smetnjama van gradske sredine – u izletište Borkovac, to učini, saznaje IN Medija. Takođe, preporuka poverenice Jankovićč je i da Opština Ruma preduzme sve potrebne mere i aktivnosti u cilju obezbeđivanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opština Ruma prekršila Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković preporučuje Opštini Ruma da, ukoliko već nije stavila van snage Odluku o izmeštanju dnevnog boravka za osobe sa smetnjama van gradske sredine – u izletište Borkovac, to učini, saznaje IN Medija.

  Takođe, preporuka poverenice Jankovićč je i da Opština Ruma preduzme sve potrebne mere i aktivnosti u cilju obezbeđivanja adekvatnog prostora u kojem će biti pružena usluga dnevnog boravka za osobe sa smetnjaam i invaliditetom od strane licenciranog pružaoca usluge.

  Podsetimo da je u julu 2022. godine odlučeno da se Dnevni boravak za osobe sa smetnjama u razvoju iz centra Rume izmesti van naselja, u izletište Borkovac.

  Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u opštini Ruma mesecima je skretalo pažnju pažnju nadležnim institucijama da je izmeštanje Dnevnog boravka van naseljenog mesta protivno zakonu.

  Roditelji sumnjaju da se parcela na kojoj se  nalazi dnevni boravak planira da bude iskorišćena za komercijalnu ili stambenu gradnju, i da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih će se desiti izmeštanje. Sa druge strane, u socijalnoj ustanovi “Solidarnost” u čijoj nadležnosti je boravak, su medijima saopštili da je razlog za to što u boravku ima vlage i što objekat nije zadovoljavajući.

  Kako se navodi u dopisu, u koji uvid je imala IN Medija,  u postupku koji je sproveden po pritužbi koju je zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u opštini Ruma podnetoj protiv Opštine Ruma i Ustanove za pružanje usluga socijalne zaštite „Solidarnost“ iz Rume, utvrđeno je da su povređene odredbe člana 6, a u vezi sa članom 26, članom 27. Zakona o zabrani diskriminacije I članom 13. stav 5. Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

  Brankica Janković je preporučila Opštini Ruma da ubuduće vodi računa da se pridržava propisa o zabrani diskriminacije.

  Kada je reč o Ustanovi za pružanje usluga socijalne zaštite „Solidarnost“ preporuka se odnosi na hitno pristupanje procesu produženja licence za pružanje usluga socijalne zaštite.

  M.Blečić (IN Medija)

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/revolt-zbog-izmestanja-dnevnog-boravka-za-osobe-sa-smetnjama-u-razvoju-iz-rume/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem

  Srem: Kažnjeni zbog vožnje pod uticajem opojnih droga

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici otkrili su prilikom kontrole saobraćaja petoricu vozača koji su upravljali vozilima pod uticajem opojnih droga, od kojih dvojicu […]