• Oradiju još nekoliko meseci uslovnog postojanja

  Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Goran Karadžić kaže da odluka o postojanju Oradija neće biti doneta u sledećih nekoliko meseci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Oradiju još nekoliko meseci uslovnog postojanja
  Foto: Pixabay

  U nedavnom saopštenju Sindikata novinara Srbije navedeno je da zaposleni u Radio-televiziji Vojvodine mogu uskoro da očekuju povećanje plata, ali je rečeno i da će onima koji nemaju dovoljan broj radnih sati biti uručeno upozorenje pred otkaz.

  Međutim, u tom saopštenju je i usputno predočeno da će neke celine javnog medijskog servisa biti i ugašene. Među njima je i Omladinski radio.

  Objašnjeno je da će zaposleni iz delova čije se gašenje planira biti premešteni na druge pozicije. O ovom planu redakcija Oradija je saznala iz saopštenja sindikata koje je objavljeno u medijima.

  Ovo je izazvalo niz reakcija u kojima se poziva rukovodstvo RTV-a da odustane od odluke da gasi jedan od malobrojnih omladinskih medija u Srbiji.

  Generalni direktor RTV-a Goran Karadžić kaže za Danas da su rezultati slušanosti Oradija takvi da se mora ozbiljno analizirati njihov dalji položaj u okviru RTV-a.

  U svakom slučaju tom procesu ćemo pristupiti uvažavajući stavove i argumentaciju tod segmenta naše kuće. Odluka, kakva god bila neće biti doneta u sledećih nekoliko meseci, a cela ‘bura’ oko ovoga možda im može doneti povećanu pažnju pa i slušanost i posećenost portala. U svakom slučaju Oradio nastavlja da radi, a ja se lično nadam da će ih i ovo stavljanje pod lupu i ukazivanje da su prošle godine u proseku imali 12,6 slušalaca dnevno pomaći u dobrom pravcu. – rekao je Karadžić.

  On objašnjava i kako se u RTV-u planira mnogo promena, a neke su već započete, tako da inovirana programska šema prvog programa startuje već u ponedeljak 19. februara.

  Na sajtu Oradija je od ponedeljka istaknut tekst u kojem se upozorava na neizvesnu budućnost medija. Kako su naveli, nakon što je objavljeno saopštenje Sindikata novinara Srbije, Goran Karadžić je došao u redakciju medija i saopštio im da se razmatra mogućnost gašenja, obrazlažući to, pre svega, slabom slušanošću radijskog striminga na sajtu i teškom finansijkom situacijom u pokrajinskom javnom servisu.

  U tekstu redakcija O radija navodi se da RTV jeste u ozbiljnim materijalnim problemima, ali da redakcija Oradija čini manje od jedan odsto ukupnog broja zaposlenih.

  Onlajn radio ne sluša se samo preko striminga na našem sajtu, nego i preko mobilnih aplikacija i drugih platformi za slušanje. Uz to, Oradio svojim imenom ume da zbuni i navede na pomisao da je u pitanju samo radio. Nije. Reč je o multimedijalnoj platformi, na kojoj se nalazi plejer za radio striming, tekstualni sadržaji, audio podkasti emisija koje se emituju u radijskom programu, linkovi ka našim društvenim mrežama, kao i svi sadržaji sa ostalih medija RTV-a koji su namenjeni mladima. Dakle, oradio.rs je mnogo više od radio stanice i registrovan je kao internet medij, a ne radio. – stoji u tekstu.

  Podrška Oradiju stigla je od brojnih udruženja i pojedinaca. Oglasili su se Novosadska novinarska škola, profesori i asistenti Odseka za medijske studije u Novom Sadu, Koalicija za slobodu medija, Slavko Ćuruvija fondacija…

  Novosadska novinarska škola istakla je da istraživanja pokazuju da se mladi prevashodno informišu putem interneta.

  Zbog toga je, kako navode, „postojanje Oradija naročito dragoceno i treba da se razvija, a takav moderan kanal komunikacije Radio-televiziju Vojvodine izdvaja od drugih javnih servisa u regionu“.

  Svojim radom Omladinski radio je u najvećoj meri zaslužan za ispunjavanje odredbe Člana 7 Zakona o javnim medijskih servisima, u kome se navodi obaveza koju RTV, između ostalog, ima, a to je zadovoljavanje potreba u informisanju mladih. – navodi se u saopštenju NNŠ-a.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]