• “ORANGE THE WORLD” protiv nasilja nad ženama

  Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Osnovna je kao podrška žrtvama koje su trepele ili još uvek trpe nasilje i kao podsetnik da se one ne smeju ostaviti same. Utemeljen je pre tačno 3 decenije, na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) u Bogoti 1981 godine. Na tom sastanku […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  “ORANGE THE WORLD” protiv nasilja nad ženama

  Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

  Osnovna je kao podrška žrtvama koje su trepele ili još uvek trpe nasilje i kao podsetnik da se one ne smeju ostaviti same.

  Utemeljen je pre tačno 3 decenije, na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) u Bogoti 1981 godine. Na tom sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama.

  25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.

  Tek 18 godina kasnije, 1999. godine, Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama označava i početak „16 dana aktivizma“ koji prethode Danu ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra.

  “Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.”
  Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

  „Orange the world: Zaustavimo nasilje nad ženama odmah“

  Nizom aktivnosti čiji je cilj podizanje svesti javnosti o razmerama nasilja prema ženama u našem društvu i važnosti prevencije svih oblika rodno zasnovanog nasilja, i Srbija se priklljučila obeležavanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, čiji je ovogodišnji slogan „Orange the world: Zaustavimo nasilje nad ženama odmah“, saopštilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

  Kako  su naveli, brojni lokaliteti i znameniti spomenici u Beogradu i drugim gradovima Srbije će i ove godine biti osvetljeni u narandžasto, što je zvanična boja kampanje.

  Nasilje nad ženama javlja u raznim oblicima i nije uvek jednako vidljivo i lako prepoznatljivo. Ali, upravo to je razlog zašto treba da radimo na podizanju svesti javnosti o važnosti prepoznavanja, prevencije i prijavljivanja nasilja, da poručimo svima da ne okreću glavu ako sumnjaju da su bili svedoci nasilja, jer nasilje nije privatna stvar. – poručila je Zorana Mihajlovićev, potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

  Sedamnaest žena ubijeno je u porodičnom nasilju u Srbiji u prvih deset meseci 2021. godine.
  podaci “Sigurne kuće”

  Između ostalih aktivnosti, biće održana premijera predstave „Mačka pečena“ koja pokazuje kako izgleda život jedne žene u situaciji nasilja, objavljivljena je aktivistička pesma „Ravnopravno“ prvog romskog ženskog benda Pretty, biće održana konferencija „Zajedno za okončanje dečijih brakova: za pravo na izbor, obrazovanje i bolju budućnost“, fudbalski klub Crvena zvezda će na utakmici Lige Evrope protiv kluba Ludogorec postaviti transparent sa natpisom „Stop nasilju nad ženama“ dug 17 metara, a planirane su i druge akcije usmerene protiv rodno zasnovanog nasilja.

  Izvor: RTV, AŽC
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija