Osnovana Radna grupa za analizu stanja dvoraca

Categories VojvodinaPosted on

Ministarstvo kulture i informisanja konstitutivnom sednicom ozvaničilo je postojanje međuresorne Radne grupe za analizu utvrđenog stanja, predlaganja namene i korišćenja objekata – dvoraca, dvorova, vila i letnjikovaca u državnoj svojini. Ova Radna grupa trebala bi da koji imaju status kulturnog dobra ili dobara koja uživaju prehodnu zaštitu.


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Ministarka Maja Gojković sada je i predsednica pomenute Radne grupe.

Gojković smatra da je značajan broj tih objekata u lošem stanju i da je važno da to telo sagleda kulturne, ekonomske i turističke potencijale koji imaju i buduću namenu.


Utvrđeno je da u Srbiji ima 118 takvih objekata koji imaju status spomenika kulture ili se nalaze u statusu pod prethodnom zaštitom, a 82 su u državnoj svojini.

Zadatak Radne grupe je da sagleda utvrđeno stanje objekata koji imaju status kulturnog dobra kao i onih za koje se pretpostavlja da imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnost i istoriju i da predloži namenu i korišćenje u cilju obezbeđivanje njihovog održivog razvoja.

Pre 11 godina godina je dat predlog za izradu nacionalnog projekta obnove i revitalizacije najvrednijih dvoraca i letnjikovaca Radomira Jovelića Višerova, predsednika Kulturnog foruma iz Sremske Mitrovice u okviru koga je 2008. godine formiran Centar za dvorce. U tom dopisu Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja detaljno je opisan značaj ovih objekata i njihovog očuvanja. Međutim, po tom pitanju ništa nije učinjeno.


Slična inicijativa, osnivanje Radne grupe za izradu Predloga nacionalnog projekta obnove i revitalizacije najvrednijih dvoraca i letnjikovaca Vojvodine je održan 14. aprila 2010. godine, u Novom Sadu, u prostorijama Matice srpske.

AUTOR: inmedija.rs

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *