• Ostaci helikoptera koji se pre devet godina srušio u Surčinu prodati otpadu u Temerinu

  Ostaci helikoptera u čijem je padu, u Surčinu, pre devet godina poginulo šest ljudi i tek rođena beba, prodati su vojnom otpadu u Temerinu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ostaci helikoptera koji se pre devet godina srušio u Surčinu prodati otpadu u Temerinu
  Foto: Screenshot (YT/N1)

  Kako piše NIN, to je urađeno kako bi se slučaj zataškao ali su prijatelji članova posade otkupili njegove delove s idejom da se sačuvaju u muzeju ili na drugom primerenom mestu.

  Penzionisani letač Saša Jovanović, dugogodišnji kolega i prijatelj pilota majora Omera Mehića i svih članova posade, ispričao je za NIN kako su prodavni „dokazi o nesreći“.

  -Godinama je taj helikopter, čiji su delovi prikupljeni nakon udesa, stajao u krugu vojnog aerodroma u Batajnici. I onda je odlučeno da se svi prikupljeni delovi helikoptera prodaju na kilo – pretpostavljamo radi reciklaže. Po naredbi, ne znam čijoj, prodati su ostaci helikoptera vojnom otpadu u Temerinu, gde se inače prodaju delovi vojne opreme, letačka oprema, uniforme i ostalorekao je Jovanović.

  On je naveo da ne zna pod kojim zvaničnim obrazloženjem i po čijem naređenju je izdata ova naredba o prodaji, odnosno indirektnom uništavanju delova helikoptera. „Svako od nas pomislio bi da ‘neko’ revnosno želi da tema ‘helikopter’ nestane iz javne priče i da se zaboravi u našim životima“, kazao je Jovanović.

  Za početak, da nestanu materijalni ostaci. Pogrešno i veoma razočaravajuće. Ako ste na nekoj odgovornoj funkciji, za svoja dobra i uspešna dela dobijate zasluge. Isto tako, ako nekim svojim odlukama dovedete do ovakve tragedije, treba da imate barem toliko snage da kao čovek, a onda i kao političar, priznate da je ta vaša odluka dovela do tragedije. Srbija je izgubila jedno dete, najbolju posadu, dva dobra doktora i helikopter. I neko mora da kaže – ja sam odgovoran za toistakao je Janković.

  Kako je naveo, istog dana kada su saznali da su delovi helikoptera preneti i prodati, on je i grupa penzionisanih vazduhoplovaca otišli su u Temerin i otkupili deo helikoptera.

  NIN ističe da za nesreću nije odgovarao niko i podseća da su stradali piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, mehaničari-letači Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara – anesteziolog Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović, stara nekoliko dana.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina