• Otkazan koncert Lajbaha u Kijevu: „Tražili da se odreknemo ruske umetnosti“

  Nastup slovenačkog benda Lajbah, koji je trebalo da se održi u Кijevu krajem marta u okviru specijalnog programa Evrovizije, otkazan je. Navodi se, između ostalog, da je ta najava izazvala previše polemika i da sada nije pravo vreme za koncert, piše N1 Slovenija. Grupa je za STA potvrdila da je organizator otkazao koncert u nedelju […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otkazan koncert Lajbaha u Kijevu: „Tražili da se odreknemo ruske umetnosti“

  Nastup slovenačkog benda Lajbah, koji je trebalo da se održi u Кijevu krajem marta u okviru specijalnog programa Evrovizije, otkazan je.

  Navodi se, između ostalog, da je ta najava izazvala previše polemika i da sada nije pravo vreme za koncert, piše N1 Slovenija.

  Grupa je za STA potvrdila da je organizator otkazao koncert u nedelju jer je to saopštenje izazvalo previše kontroverzi i kontroverznih reakcija u Ukrajini. Kako je grupa takođe napisala, od njih je kategorično zatraženo da se izjasne da su svi Rusi loši i da je sva ruska umetnost bezvredna, na šta, naravno, nisu pristali.

  Lokalni organizator koncerta objavio je na jednoj od društvenih mreža da je koncert otkazan zbog žučne polemike o stavovima grupe o uzrocima rata u Ukrajini.

  Kako bismo sprečili nepotrebnu podelu Ukrajinaca na različite tabore i eliminisali uzrok razdora, odlučili smo da otkažemo koncert objavio je organizator na Fejsbuku. Na sajtu concert.ua obustavljena je i prodaja ulaznica za koncert.

  Najavljeni koncert Laibacha u Kijevu ranije je izazvao dosta kontroverzi na Fejsbuku zbog stavova benda o uzrocima rata u Ukrajini.

  Iako je bend pokazao podršku Ukrajini i Ukrajincima i osudio ruski režim, veliki deo publike se kategorički usprotivio dolasku Lajbaha objavio je Bel Etage Music Hall u nedelju na Fejsbuku.

  Kako su takođe napisali, sada nije pravo vreme za koncert.

  Nastup bi bio „jasan izraz podrške Ukrajini“

  Ukrajince su podelile tvrdnje grupe Lajbah da je aktuelni rat geopolitički sukob Rusije i SAD na ukrajinskoj teritoriji. Sukob je „cinični proksi rat za geostrateške interese supersila i finansijskog kapitala (vojne industrije itd.)“, objasnila je grupa britanskom Gardijanu najavljujući koncert u ukrajinskoj prestonici.

  Bend Lajbah najavio je koncert u ukrajinskoj prestonici prošle nedelje. Istovremeno je najavio da će prihod od prodaje ulaznica donirati u dobrotvorne svrhe.

  Nakon kritičnih komentara u Ukrajini, Lajbah je pre tri dana na Fejsbuku objavio i da ne dolazi u Ukrajinu da bi „bila prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašoj prestonici tokom rata, kako su preneli neki mediji, već kao jasan izraz podrške Ukrajini u ovom ratu“.

  Istovremeno, bend je istakao i da „neke naše izjave, koje možda nisu bile u skladu sa vašim razmišljanjem, nikada nisu imale za cilj da vas na bilo koji način povrede ili da umanje značaj vaše pravedne borbe.“

  -Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i u više navrata izjavljivali da u savremenom društvu nema mesta ratu. Geopolitička pitanja se ne mogu rešavati oružanim napadom i političkim huškanjem. Takođe smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili rusku agresiju u ovom ratu naveli su.

  Dodali su i da vole rusku književnost, muziku i umetnost, ali da su u besmislenom ratu svim srcem na strani Ukrajine i njenog naroda.

  Kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu – bore se dostojanstveno protiv jačeg neprijatelja (…) saopštio je, između ostalog, Lajbah, dodajući da koncertom u Кijevu slede srce, a ne um.

  Izvor: N1 Slovenija

  IN Medija

  Pročitajte još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/laibach-u-ratnoj-zoni-najavljen-koncert-u-kijevu/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI