• Otkriveni detalji: kako je inđinčanin pljačkao crkve i rušio groblja u Novom Pazaru

  Policija u Novom Pazaru prošle nedelje uhapsila je B. R. (48), iz Inđije, zbog osnovane sumnje da je odgovoran za seriju skrnavljenja pravoslavnih sakralnih objekata na više lokacija u ovom gradu, a portal Sandžak press donosi detalje te više mesečne akcije policije. Tokom pola godine na više pravoslavnih grobalja u Novom Pazaru porušeno je desetak […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otkriveni detalji: kako je inđinčanin pljačkao crkve i rušio groblja u Novom Pazaru

  Policija u Novom Pazaru prošle nedelje uhapsila je B. R. (48), iz Inđije, zbog osnovane sumnje da je odgovoran za seriju skrnavljenja pravoslavnih sakralnih objekata na više lokacija u ovom gradu, a portal Sandžak press donosi detalje te više mesečne akcije policije.

  Tokom pola godine na više pravoslavnih grobalja u Novom Pazaru porušeno je desetak spomenika, ali i opljačkano nekoliko crkava, što je unelo zabrinutost među pravoslavne vernike.

  Policija je izdala šturo saopštenje da je počinilac ovog vandalizma uhapšen, bez detalja. Međutim, Sandžak press piše da je za otkrivanje počinioca ovog dela zaslužan Sanjin Mašović, inspektor kriminalističke policije Policijske uprave Novi Pazar i predsednik Sindikalne grupe Novi Pazar Policijskog sindikata Srbije, koji je za taj portal otkrio detalje kompletne akcije.

  Novi Pazar (fotografija: Almir-Dzogovic)

  Mašović priča da je u oktobru prošle godine rušenje sedam pravoslavnih spomenika izazvalo ogromnu uznemirenost među srpskim življem u Novom Pazaru, zbog čega je iz vrha MUP-a naložena hitna reakcija.

  – Policija je danonoćno radila na rasvetljavanju ovog slučaja i saslušala na desetine ljudi, proverila svaku moguću opciju, jer je sve ukazivalo da je reč o vandalskom činu nekog migranta, verskog fanatika ili čak satanističke sekte – kaže Sanjin Mašović inspektor kriminalističke policije Policijske uprave Novi Pazar i predsednik Sindikalne grupe Novi Pazar Policijskog sindikata Srbije .

  On dodaje da je počinilac za policiju bio potpuno nevidljiv.

  – Nije bio žitelj Novog Pazara, niti je imao kriminalni dosije, ni bilo kakve veze s nekom verskom ili paraverskom organizacijom – navodi – Policija je danonoćno radila na rasvetljavanju ovog slučaja i saslušala na desetine ljudi, proverila svaku moguću opciju, jer je sve ukazivalo da je reč o vandalskom činu nekog migranta, verskog fanatika ili čak satanističke sekte – kaže Sanjin Mašović inspektor kriminalističke policije Policijske uprave Novi Pazar i predsednik Sindikalne grupe Novi Pazar Policijskog sindikata Srbije.

  Inspektor Sanjin Mašović (privatna arhiva)

  Uporna potraga

  Kada se 12. aprila odigrao poslednji incident, a policija zatekla ispreturane grobove sa slomljenim kostima i lobanjama, Mašović je uspeo da identifikuje i uhapsi počinioca za manje od tri časa.

  Radilo se o inđinčaninu, starom 48 godina, čiji su inicijali B.R. Drugi detalji tada nisu saopšteni.

  Mašović objašnjava da je tokom pola godina, koliko je trajao period u kome je dolazilo do vandalizama, u višestrukim obijanjima dve pravoslavne crkve Svetog Jeremije u selu Osoje i Svete Trojice u Izbicu, sigurnosne kamere su snimile vandala, koga je Mašović povezao sa poslednjim vandalizmom.

  – Saznao sam da je došao iz Inđije i da se bavi postavljanjem rigipsa. Međutim, na mestu gde je bio prijavljen da stanuje nije ga bilo, pa sam sa njegovom fotografijom obišao prigradska mesta. Tako sam saznao da živi u napuštenom kombiju, gde sam ga pronašao i priveo – objašnjava Mašović.

  – Rekao je da “voli da se bavi arheologijom”, a da je čuo da su arheolozi kod Petrove crkve pronalazili vrednosti iz 16. i 17. veka – objašnjava on.

  Mašović dodaje i da je B.R. tokom ispitivanja priznao da je odgovoran za vandalizam u porti Petrove crkve, ali i da je pola godine ranije porušio pravoslavne spomenike “izrevoltiran što nije pronašao ništa za piće i jelo”.

  Inđinčanin je nakon ispitivanja p ušten na slobodu, jer “nije bilo osnova za zadržavanje budući da je u potpunosti priznao oba krivična dela”.

  Ali već sutradan on je ponovo otišao u portu Petrove crkve i nastavio sa skrnavljenjem grobova tražeći, kako je rekao “zlato ili blago”, zbog čega je završio u pritvoru.

  Crkva Svetih apostola Petra i Pavla (fotografija: Dragan Obrić)

  Lomio skelete i spomenike

  Sve je započelo oktobra prošle godine kad je na pravoslavnom groblju Šestovo u Novom Pazaru u jednom danu uništeno sedam nadgrobnih spomenika, da bi početkom ovog meseca, 12. i 13. aprila, u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla, poznatijem kao Petrova crkva, oskrnavljeno nekoliko pravoslavnih grobnica, pri čemu su gotovo ritualno uništeni ljudski skeleti tako što su im čupane kosti i lomljene lobanje, podseća Sandžak press.

  Petrova crkva je jedan od najstarijih sakralnih spomenika u Srbiji, a u njenoj porti Muzej “Ras” iz Novog Pazara sprovodi četvrtu fazu zaštitnih arheoloških istraživanja, jer je reč o lokalitetu na kome su do sada pronađeni ostaci iz više istorijskih epoha, počev od Rimskog carstva.

  Zbog učestalih napada na pravoslavne svetinje u Novom Pazaru i okolini sve češće se moglo čuti da je reč o delovanju neke zajednice verskih fanatika ili satanističke sekte, što je dodatno podgrevalo napetosti, ali i strah meštana.

  Naslovna fotografija: IN Medija
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]