• Pad broja nezaposlenih u prošloj godini

  U 2022. godine, prema zvaničnim podacima, broj zaposlenih u Srbiji je veći za 36.444 nego u godini pre, objavio je Republički zavod za statistiku. Kako navode, ukupan broj zaposlenih u 2022. godini iznosio je 2.310.035, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 1,6%. „Pod pojmom „zaposleni“ podrazumevaju se osobe koja imaju formalno-pravni ugovor […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pad broja nezaposlenih u prošloj godini

  U 2022. godine, prema zvaničnim podacima, broj zaposlenih u Srbiji je veći za 36.444 nego u godini pre, objavio je Republički zavod za statistiku.

  Kako navode, ukupan broj zaposlenih u 2022. godini iznosio je 2.310.035, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 1,6%.

  Pod pojmom „zaposleni“ podrazumevaju se osobe koja imaju formalno-pravni ugovor o zaposlenju, odnosno zasnovan radni odnos sa poslodavcem, na određeno ili neodređeno vreme; lica koja rade van radnog odnosa, na osnovu ugovora o delu ili na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova; lica koja obavljaju samostalne delatnosti ili su osnivači privrednih društava ili preduzetničkih radnji; kao i lica koja obavljaju poljoprivredne delatnosti a nalaze se u evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja“

  U poslednjih deset godina najveća stopa nezaposlenosti, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležena je 2012. godine sa procentom od 25.9%.

  „Sve nam je bolje, a suze su sve veće“

  Profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Danica Popović objasnila je svojevremeno za BBC da „podaci pokazuju da nam je sve bolje, a da su nam zapravo suze sve veće“.

  – Na statističko smanjenje broja nezaposlenih utiče broj ljudi koji se iseljavaju iz Srbije, ali i metodologiju koja se promenila… Dovoljno je da radite 20 minuta jedan dan i odmah se smatrate zaposlenim – statistički – rekla je tada Popović.

  Ekonomista Mijat Lakićević dodaje da još jedan faktor treba uzeti – da Nacionalna služba za zapošljavanje briše sa evidencije osobe koje su odbile ponuđeni posao, kao i one koji se nisu javili na redovne konsultacije toj službi.

  – Po staroj metodologiji računali su se samo ugovori o radu – na određeno ili neodređeno, sada u statistiku ulaze i druge vrste ugovora – rekao je on.

  Tako se u zaposlene sada ubrajaju i oni koji rade po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, angažovani preko omladinskih zadruga, sezonski radnici…

  Radovan Nikolić

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija