• Pad proizvodnje piva u Srbiji

  U Srbiji je u 2020. godini proizvedeno više od 5,1 miliona hektolitara piva, što je manje za 7,19% u odnosu na godinu pre, pokazuju zvanični podaci, objavljeni danas povodom Svetskog dana piva, koji je obeležen prošlog petka. 2020. godina je, usled pandemije, donela ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabranu organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pad proizvodnje piva u Srbiji

  U Srbiji je u 2020. godini proizvedeno više od 5,1 miliona hektolitara piva, što je manje za 7,19% u odnosu na godinu pre, pokazuju zvanični podaci, objavljeni danas povodom Svetskog dana piva, koji je obeležen prošlog petka.

  2020. godina je, usled pandemije, donela ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabranu organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, što je svakako bio veliki udarac na industriju.

  Ovo su, kako je navedeno, ključni faktori koji su uticali na drastičan pad industrije tokom 2020, a koji se nastavio i tokom prve polovine 2021. godine.

  Gledano kroz brojke, u odnosu na 2019. pivski sektor je u 2020. zabeležio pad proizvodnje od 7,19%, pad izvoza od 10,05%, pad potrošnje piva od 5,55%, što je rezultiralo da se i ukupan državni prihod od pivskog sektora umanji za čak 15,49%.

  Udruženje pivara Srbije navodi da su ovi podaci jasan pokazatelj kako je srpsko tržište piva odreagovalo na globalne promene i pandemiju virusa KOVID-19.

  Konzumacija piva u Srbiji je usled pandemije pala na 62 litra po glavi stanovnika u 2020. godini, tako da je potrošnja ispod evropskog proseka. Kada je reč o izvozu piva, Srbija jedan od najvećih izvoznika piva u zemlje članice EU, nakon Velike Britanije i Meksika.

  Izvoz, usmeren na zemlje regiona, ali i ka članicama EU, iznosio je više od 1,4 miliona hl, dok je uvoz iznosio više od 380.000 hl (najvećim udelom iz zemalja EU), prenose mediji.

  Foto: Libeeri

  Pored standardnih piva, u Evropi, pa i kod nas sve popularnija su takozvana „zanatska piva“. U Evropi taj trend traje više od 15 godina, u Americi je počeo još osamdesetih, dok je u Vojvodini i Srbiji on još uvek u ekspanziji. Za sve one koji nisu imali priliku da probaju piva pravljena po starim recepturama i prirodnim sastojcima, ukoliko takvih ima, avgust u pokrajini je idealno vreme za to.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]