• Paori iz Novih Karlovaca: I mi o svom trošku uređujemo oko 100 kilometara atarskih puteva

  Paori iz Novih Karlovaca javili su se IN Medija reagujući na tekst oko sređivanja atarskih puteva koji su organizovali paori iz Krčedina protekle nedelje. Novokarlovčani su naglasili da  i oni godinama unazad vrše sređivanje oko 100 kilometara atarskih puteva u sopstvenoj režiji i sopstvenim sredstvima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Paori iz Novih Karlovaca: I mi o svom trošku uređujemo oko 100 kilometara atarskih puteva

  Paori iz Novih Karlovaca u rekaciji podsećaju da u poslednje četiri godine sasmoinicijativno ravnaju oko 100 kilometara atarskih puteva koji pripadaju Novim Karlovcima. Razlog tome je osim lakšeg prilaza njivama i čuvannje poljoprivredne  mehanizacije.

  -I mi u Novim Karlovcima isto ravnamo. Duplo više , ali sve o svom trošku. Dinara nikad nismo dobili. Svakom selu treba da razdele taj novac o kom se priča, i da se odatle finansira gorivo, kamen i drugo. Novi Karlovci nemaju mesnu zajednicu te ne možemo tim putem ostvariti neka prava. Kada smo se interesovali u lokalnoj samoupravi za gorivo bar da dobijemo, odgovor je bio da moramo imati udruženje registrovano u APR. Naveli su da moramo da imamo evidenciju svakog traktora odnosno mehanizacije, broja radnih sati, potrošnje kao i  koliko smo kilometara puta uredili. To je za nas preobiman posao i niko toga neće da se prihvati. – tvrde za IN Medija poljoprivrednici iz Novih Karlovaca.

  Oni dodaju da se svake godine pre prihrane pšenice i setve sami organizuju u sređivanju atarskih puteva na čemu učestvuje 25-35 poljoprivrednika a da broj zavisi od obaveza učesnika.

  -Sami finansiramo gorivo i posle napravimo večeru u Domu kulture ili Lovačkom domu, kako koje godine.Odradimo oko 100 km puteva, svako potroši od 80-120l goriva zavisi od traktora. Znači nas 30 x 80l goriva. Daleko je to od cifre 44,6 miliona dinara koja se pominje kao iznos koji je odvojen za te namene a iz budžeta opštine i države. Sa tim iznosima godišnje može da se sredi da nam atar izgleda kao u Nemackoj. – objašnjavaju oni.

  Poljoprivrednici navode da u Novim Karlovcima ima dosta registrovanih gazdinstava ali da je broj aktivnih poljoprivrednika koji rade I obrasđuju zemlju ima oko 70 na posed od 10-15 hektara i veći.

  -Ovi atarski putevi nisu ranije održavani, sada kada smo dospeli mi mlađi u svet poljoprivrede vodimo malo drugačije . Nije to samo ravan put, to je čuvanje mašina i priključnih mašina kada je sezona da se brzo stigne na njivu i nazad.- naglašavaju oni.

  Poljoprivrednici koji su se javili našem portalu tražili su da ostanu anonimni jer strahuju da bi u suprotnom bili u situaciji da budu pozivani i ucenjivani zbog svojih javnih istupa.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]