• Paori najavili protest za 13. novembar: Vlast nije ispunila dogovoreno

  Deo poljoprivrednika najavio je da će 13. novembra krenuti u proteste zato što Vlada Srbije nije ispunila obećanja koja je dala u maju ove godine. Prema saznanjima 021.rs, do sada su učešće u protestu najavili banatski paori, deo bačkih i sremskih poljoprivrednika. Do nedelje treba da se oglase i druga udruženja i zvanično donesu odluku. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Paori najavili protest za 13. novembar: Vlast nije ispunila dogovoreno

  Deo poljoprivrednika najavio je da će 13. novembra krenuti u proteste zato što Vlada Srbije nije ispunila obećanja koja je dala u maju ove godine.

  Prema saznanjima 021.rs, do sada su učešće u protestu najavili banatski paori, deo bačkih i sremskih poljoprivrednika.

  Do nedelje treba da se oglase i druga udruženja i zvanično donesu odluku.

  Još uvek nije odlučeno da li će biti blokada saobraćajnica.

  Do sada formulisani zahtevi poljoprivrednika su:

  Subvencije po hektaru od 300 evra, što je zahtev još iz protesta prošlog avgusta.

  „Plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, tj. dizel na svim pumpama bude bez akcize + PDV od prvog januara kako je i bilo po sporazumu iz maja.

  Premija za mleko 19 dinara po litri na osnovu dogovora iz maja, a ne 15 dinara kako se predlaže za 2024. godinu.

  Subvencija po kravi 40.000 dinara, što je bio dogovor u maju, da ostane u 2024. godini.

  Subvencionisani krediti od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita.

  Sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

  Iza ovih zahteva, kao i poziva za protest, stoje udruženja: „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije,“ „Naše mleko,“ „Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice,“ „Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije,“ „Savez udruženja poljoprivrenika Banata,“ „Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja“ i „Udruženje poljoprivrednika Aradac.“

  Oni su i ranije pregovarali sa Ministarstvom poljoprivrede, a pre nekoliko dana su im poslali dopis u kojem se ograđuju od obrazloženja o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024, navodeći da ništa o čemu je pričano i dogovarano na sastancima nije uneto u zakon.

  Predsednik Skupštine udruženja „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“ Mileta Slankamenac za 021.rs kaže da su se na protest odlučili jer deo dogovorenih stavki iz maja ove godine, nakon protesta i blokada, nije ispunjen.

  Po njegovim rečima, iz ministarstva i vlade su dobili garancije da će se problemi rešiti do oktobra. Međutim, ništa se nije dogodilo, a poslednje informacije iz Beograda pokazuju da se stvari neće poboljšati, zbog čega su se odlučili na protest.

  Slankamenac smatra da vlast odugovlačenjem pokušava da odloži ispunjene zahteva. Po njegovim rečima, organizovanje izbora ne treba da bude prepreka za rešavanje paorskih pitanja, jer bez obzira na to ko bude bio na vlasti posle 17. decembra, čekaju ih problemi poljoprivrede.

  Država funkcioniše i nas ne interesuje njihova organizacija, jer na vlasti je dok ne bude promenjen i dok se to ne desi neka traži rešenje za probleme koji postoje. Nek donose lex specijalise ili kakve već odluke može da donese Vlada Srbije da se reši problem. Naš prvobitan zahtev je – ‘imamo problem rešite ga’. Ne moramo ni da im šaljemo zahteve, znaju koji su, neka ih rešavaju. Poljoprivrednici su u ovoj godini u ozbiljnoj dubiozi i vlast je morala da interveniše još odavno kako zna i ume, a ne da nas zavlači. – zaključuje Slankamenac za 021.rs.

  Naslovna: Autonomija.info

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina