• Paori nezadovoljni nakon sastanka sa Anom Brnabić, najavljuju blokadu Novog Sada

  Poljoprivrednici koji protestuju nisu postigli dogovor sa premijerkom Anom Brnabić te najavljuju nastavak protesta i blokade saobraćajnica u Novom Sadu. Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja Stig. Kako su rekli nakon sastanka, iz Vlade Srbije su im ponudili […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Paori nezadovoljni nakon sastanka sa Anom Brnabić, najavljuju blokadu Novog Sada

  Poljoprivrednici koji protestuju nisu postigli dogovor sa premijerkom Anom Brnabić te najavljuju nastavak protesta i blokade saobraćajnica u Novom Sadu.

  Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja Stig.

  Kako su rekli nakon sastanka, iz Vlade Srbije su im ponudili 535 evra po toni kukuruza, dok su ratari tražili 700 evra, preneo je portal Nova S.

  Tražili su i da plaćaju gorivo bez akciza, ali im je rečeno da je to nemoguće, ali da će im država vraćati 22 dinara po litru, kao i da će se ukinuti zabrana izvoza svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

  Kako navode mediji, nezadovoljni poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke blokirali su traktorima jutros u 6.30 sati zgradu opštine Rača i glavnu, Karađorđevu ulicu. Takođe, proteste su poljoprivrednici organizovali i u Subotici. Kako piše subotički portal Magločistač, paori su nezadovoljni rezultatom sastanka kod gradonačelnika i njihov stav je da se ne pomeraju do daljnjeg, dok ne budu ispunjeni svi uslovi“, poručio je predstavnik grupe poljoprivrednika iz Male Bosne, Miroslav Matković, nakon održanog sastanka sa gradonačelnikom Subotice.

  Vlada Srbije poslala je odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su izneti na današnjem sastanku u Beogradu.

  Dogovoren je potpuno slobodan izvoz ulja, kao i da su uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV, prenosi portal Nova.rs.

  Drugi odgovor se odnosi na sniženje cene goriva za poljoprivrednike – podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara), kao i da je omogućeno poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro-kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

  Dogovoreno je i da zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvođačima mleka.

  Na sastanku je obećano i da predstavnici udruženja neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za dosadašnje učestvovanje na protestima.

  Kada je u pitanju Moratorijum na poljoprivredne kredite, u odgovoru Vlade se navodi da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa poslovnim bankama već radi na njegovoj realizaciji.

   Kako se navodi u odgovoru Vlade, predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede kako bi se zajednički u budućnosti kreirale mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži…).

  Poljoprivrednici zahtevaju otkupnu cenu suncokreta od minimum 700 evra po toni, subvencije za gorivo, slobodan izvoz poljoprivrednih proizvoda, moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litri, kao i 30 odsto subvencija za đubrivo.

  Zbog suše traže i da se proglasi elementarna nepogoda zbog velike suše, koja pre svega utiče na manje prinose žitarica, ali i mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda. S obzirom da nije postignut dogovor, poljoprivrednici u Novom Sadu su najavili blokade.

  Kako je danas odlučeno, biće blokiran Varadinski most, Jevrejska, Bulevar Mihajla Pupina i Futoška ulica.

  NASLOVNA: Autonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]