Papa Franja imenovao novog katoličkog biskupa za Srem

Categories NOVO, VESTIPosted on

Fabijan Svalina imenovan je za za novog biskupa koađutora Sremske biskupije u Srbiji, javila je katolička agencija IKA iz Zagreba. Prema odluci Pape Franje, on će biti pomoćnik biskupu Đuri Gašparoviću, a posle njegovog odlaska sa funkcije direktno će ga naslediti.

– Ovo imenovanje za biskupa koadjutora u Sremskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ispred mene su sada novi izazovi. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za saradnju i dijalog, verujem da ćemo zajedničkim snagama odgovoriti potrebama Crkve u Sremu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Republici Srbiji – rekao je Svalina nakon imenovanja.

Svalina je do sada obavljao dužnost direktora humanitarne organizacije „Caritas“ u Hrvatskoj i direktora Hrvatske katoličke mreže, medijske institucije Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Sremska biskupija nastala je 2008. godine odvajanjem od Đakovačke mitropolije.  Katedrala biskupije je u Mitrovici, a sedište biskupa privremeno u Petrovaradinu. Smatra se da u Sremu živi oko 50.000 rimokatolika. Biskup Đuro Gašparović (70) je na čelu katolika Srema od 1996. godine.

Fotografija: Hrvatska katolička mreža
IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *