• “Parabola jednog neurotika” u KCI

  Promocija knjige “Parabola jednog neurotika” Đurice Ciganovića biće održana 2. septembra u Kulturnom centru Inđija, sa početkom u 19 časova, saopštio je KCI. “Knjiga nosi naziv ‘Parabola jednog neurotika’, zato što je glavni lik, koji je trebalo da bude fiktivan, na kraju vrlo stvaran. On završava u ludnici i razgovara sa ludacima, kojima je dao […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  “Parabola jednog neurotika” u KCI

  Promocija knjige “Parabola jednog neurotika” Đurice Ciganovića biće održana 2. septembra u Kulturnom centru Inđija, sa početkom u 19 časova, saopštio je KCI.

  “Knjiga nosi naziv ‘Parabola jednog neurotika’, zato što je glavni lik, koji je trebalo da bude fiktivan, na kraju vrlo stvaran. On završava u ludnici i razgovara sa ludacima, kojima je dao apostolska imena. Upotrebom apostolskih veličina, nastoji se prikazati otuđenje ljudske civilizacije,” navodi se u saopštenju.

  Knjiga je nastala u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom u Istri, a u izdanju Balkanskog književnog glasnika i u elektronskoj verziji je možete pročitati OVDE.

  Đurica Ciganović rođen je 1957. godinu u Splitu. Bavi se grafikom, slikarstvom, keramikom i performansom. Član je udruženja HDLU Istre u Puli od 2012. godine. Za sebe kaže da je “radikalni ateista”

  Ja sam osobno radikalan ateist i spadam u onu skupinu ljudi, koju je Spinoza okarakterizirao kao oni koji znaju da boga (namjerno pišem bog malim slovima) nema. Od Australopithecusa pa preko Homo Sapiens Sapiensa, Cromagnonca do modernog čovjeka proteklo je dva milijuna godina u besprijekornom balansu ljudi i prirode. Otkako je stvorena prva civilizacija ta se ravnoteža poremetila na štetu naše planete. Zaslijepljeni prividnoj moći nad prirodom, arogantno se ponašamo eksploatirajući zemaljske resurse do krajnjih granica. Sami sebi smo zabili nož u srce. Naše tijelo opstanka nalazi se na izdisaju. Niti sad ne čujemo ptice upozorenja koje već stoljećima klikću: „Pažnja!“, „Tu i sad!“ Zašto? Pa upozoravaju, nas slaboumne ljude da obratimo pažnju na ono što nam se ovoga trenutka u neposrednoj okolini događa. A jedna od glavnih poluga kapitalističke, državne i političke moći jest crkva koju siromašna i obespravljena većina anticipira kao apsolutnu pravdu. Štujući religiju smrti, zločina i kazne postaju žrtve jedne, bez presedana, klero-kapitalističke obmane i urote. Samo preko krvave revolucije (dijalog je isključen), prezreni narod može steći snagu koja će za sva vremena uništiti sadašnji nepravedni poredak. To je pretpostavka za bolji život u skladu s prirodom. Tek tada se možemo nadati oporavku civilizacije i spasu od izumiranja. Dok god narod bude okretao glavu i zabavljao se uprizorenjima petparačkim igrokazima , ovi arogantni nebitci tlačit će nas do zadnjeg atoma. Tek tada će narod shvatiti kakvi su magarci bili. Ali prekasno je. Spasa nam nema. Ovo je zadnje stoljeće bitisanja čovječanstva kakvog poznajemo. Slijedi ništavilo sve dok se ponovo ne stvore uvjeti za klijanje novog životnog ciklusa neke druge, nadam se pametnije, civilizacije. –– Đurica Ciganović

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura