• Park Vašarište posle 8 godina dobio dečiji mobilijar

  Nakon 8 godina i rekonstrukcije 2021. godine, park Vašarište konačno dobilo dečiji mobilijar. Javnom nabavkom lokalna samouprava je u januaru dodelila ugovor od 2,2 miliona dinara firmi Total Sport iz Beograda za „opremu za parkove i dečija igrališta“ i ovo preduzeće je tokom jučerenjeg dana počelo radove na postavci dečijeg igrališta. Drvena konstrukcija postavljena je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Park Vašarište posle 8 godina dobio dečiji mobilijar

  Nakon 8 godina i rekonstrukcije 2021. godine, park Vašarište konačno dobilo dečiji mobilijar. Javnom nabavkom lokalna samouprava je u januaru dodelila ugovor od 2,2 miliona dinara firmi Total Sport iz Beograda za „opremu za parkove i dečija igrališta“ i ovo preduzeće je tokom jučerenjeg dana počelo radove na postavci dečijeg igrališta.

  Drvena konstrukcija postavljena je u centralnom delu parka sa mekom podlogom koja sprečava eventualne povrede u slučaju pada. Prostor oko konstrukcije obeležen je grničnicima sa jasno označenim prostor za igru.

  Sva dečija igrališta od 23. novembra 2021. godine moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta.

  Nadležnost za kontrolu stanja na igrališu je na tržišnoj ili komunalnoj inspekciji koja će raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama i po njihovim nalozima.

  Pravilnik propisuje da podloga mora biti takva da dete prilikom pada ne doživi ozbiljniju povredu, da se svede mogućnost povrede na minimum, jer ih je nemoguće eliminisati. To može biti pesak, trava, guma, šljunak, uz naravno redovno održavanje.

  Odgovornost je na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja i finansira prilagođavanje igrališta evropskim standardima.

  U situaciju da neko želi da donacijom izgradi igralište vlasnik parcele na kojoj se gradi je obavezan da i takvo igralište prilagodi pravilniku, a kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru igrališta troškove popravke snosiće osiguravajuće kuće.

  Lokalne samouprave i ostali vlasnici moraju da osiguraju sve na igralištu i oni će eventualna oštećenja da naplaćuju od osiguravajućih kuća, a policija i tužilaštvo će da nalaze izgrednike. Sprave koja nisu ispravne treba da se uklone ili poprave, a kazne za kršenje pravila definisane su nadzorima tržišne i komunalne inspekcije.

  Javna nabavka za nabavku i montažu dečijeg mobilijara za park u Novosadskoj ulici, leva strana u pravcu ka Novom Sadu, objavljeni su 20. decembra prošle godine. Sredstva za nabavku dečijeg mobilijara planirana su rebalansom budžeta opštine Inđija u 2022. godini sa procenjenom vrednošću od 1,8 miliona dinara bez uračunatog PDV. Ponuda je objavljena 20. decembra i ispravljena 31.decembra 2022. godine, ovom javnom pozivu odazvao se jedan ponuđač koji je i izabran 13. januara 2023. godine.

  Podsetimo, park Vašarište je punih 8 godina bez dečijeg mobilijara, rekonstrukcijom iz 2021. godine iako je najavljen, mobilijar nije postavljen. Ova rekonstrukcija završena je novembra 2021. godine, istovremeno u projekciji budžeta  za 2022. predviđeno je ulaganje 11,5 miliona dinara za “ rekonstrukciju i uređenje parka sa leve strane Novosadsne ulice ka Novom Sadu”. U obrazloženju troškova stoji da radovi počinju 2021. a završavaju se 2022. godine. Pored već uloženih 9 miliona dinara u 2021. godini ostaje “kusur” od 2,5 miliona dinara koji bi trebao biti uluženi u ovaj park.

  Osim te investicije budžet za 2022. godinu predviđa i 20 miliona dinara za “ dečije mobilijare u parkovima i na zelenim površinama”.

  I pre same rekonstrukcije park nije imao dečiji mobilijar, koji je uklonjen još 2015. godine u cilju zamene. Sadašnja vlast je od 2016. godine do danas pokušala jednu nabavku mobilijara i to bezuspešno. Te 2017. godine mobilijar je plaćen novcem građana 241.760, 12 dinara i nikada nije isporučen.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija