• Pet miliona za „Oslobođenje Inđije u Prvom svetskom ratu“ i duplo manje za Drugi svetski rat

  U ovoj godini na manifestacije „Oslobođenje Inđije“ u Prvom i Drugom svetskom ratu, lokalna samouprva je budžetom predvidela trošak od 7,5 miliona dinara. Obeležavanje oslobođenja Inđije u Drugom svestkom ratu koštaće građane 2,5 miliona dinara dok je manifestacija oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu duplo skuplja, za nju će građani platiti 5 miliona dinara. Opština […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pet miliona za „Oslobođenje Inđije u Prvom svetskom ratu“ i duplo manje za Drugi svetski rat

  U ovoj godini na manifestacije „Oslobođenje Inđije“ u Prvom i Drugom svetskom ratu, lokalna samouprva je budžetom predvidela trošak od 7,5 miliona dinara. Obeležavanje oslobođenja Inđije u Drugom svestkom ratu koštaće građane 2,5 miliona dinara dok je manifestacija oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu duplo skuplja, za nju će građani platiti 5 miliona dinara.

  Opština Inđija 22. oktobra obeležiće 78. godina od oslobođenja Inđije i za te namene, kao što smo naveli, izdvojiće 2,5 miliona dinara. Proteklih godina ova menifestacija obeležavana je svečanom sednicom,polaganjem venaca na spomenik palih boraca Podunavskom partizanskom odredu u centru Inđije i pozivanjem gostiju iz Srema i okruženja. Taj datum se obeležava i dodelom oktobarskih nagrada najzaslužnijim kompnijama i pojeincima za izuzetan doprinos razvoju Inđije.

  Nakon aktivnosti koje su „za javnost“ lokalna samouprava tradicionalno tog datuma obeležavanje oslobođenja završava u restoranu sa zvanicama.

  Na Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Inđija je prošle godine dobila spomenik kraljici Mariji Karađorđević. Ove godine program za sada nije poznat, mada tradicionalno se i ovaj datum obeležava polaganjem venaca, svečanom akademijom u Kulturnom centru i restoranskom zabavom za zvanice.

  Razlika u odavanju počasti herojima koji su dali život za oslobođenje Inđije i novčanom izdvajanju u Prvom i Drugom svetskom ratu, duplo je veća u “korist” Prvog svetskog rata.

  Foto: skrinšot „Opštinske kulturne manifestacije“ – budžet za 2022. godinu

  Primra radi, osim postavljanja spomenika Kralju Petru 22. maja 1991. godine, postavljanju spomenika kraljici Mariji 8. novembra 2021. godine, Inđija je 2018. godine velikom manisfestacijom obeležila i 100 godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

  Kada je reč o stradalim herojima koji su branili i odbranili Inđiju u Drugom svetskom ratu, sećanje na njihove žrtve nije propraćeno podizanjem novih ili negovanjem već postojećih spomenika.

  Spomenik borcima Podunavskog partizanskog odreda u centru Inđije, lokalnim vlastima “važan” je za fotografisanje pri polaganju venaca i kao simbol grada dok za održavanje, pranje i čišćenje pomenutog spomenika nije poznato ko je zadužen.

  -Stvarno je sramota, prolazim pored ovog spomenika I pitam se zašto ga ne operu od izmeta ptica. Pitala sam par puta čistače ulice ko to treba da uradi, samo su slegli ramenima. Zvala sam I kol centar “sistem 48” niko mi nije odgovorio. Moj otac je bio partizan, povređena sam ovakvim odnosom ali za to nikog nije briga – kaže za IN Medija Mirjana M.

  Iz JKP “Komunalac” IN Medija nije dobila odgovor čija je nadležnost održavanje samog spomenika.

  Ono što je spomenik borcima Podunavskog partizanskog odreda dobio ove godine je tabla sa QR kodom. Ali pored ovog spomenika iste table dobilo je još 9 kulturno – istorijskih spomenika na teritoriji Inđije.

  – Postavljene su table sa QR kodovima kod deset kulturno-istorijskih spomenika u opstini Inđija. U pitanju su spomenici: Podunavskom odredu, Milunki Savić, Kralju Petru, Kraljici Mariji, Bitke kod Slankamena i Lazi Harambaši u Novim Karlovcima, Spomen obeležje palim borcima i žrtvama fašističkog terora 41-45. u Čortanovcima, Vojnograničarska zgrada u Krčedinu, Tvrđava Acumincum u Starom Slankamenu i Dvorac Pejačevića u Jarkovcima – rekao je za IN Medija direktor TO Inđija Milan Bogojević.

  Osim “turističkog potencijala” spomenik borcima Podunavskog partizanskog odreda kao i sećanje na Drugi svetski rat, sudeći po budžetskim izdvajanjima vredi duplo manje.

  V. Marinčić (IN Medija)

  Čitaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/predsednik-so-indjija-posvetio-dan-oslobodjenja-investitorima-iz-japana/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Rukomet: Žеlеzničar i Crvеna zvеzda za trofеj

  Finalni duеl Kupa Srbijе za rukomеtašicе odigraćе sе sutra u 18 sati, a snagе ćе odmеriti Žеlеzničar iz Inđijе i bеogradska Crvеna zvеzda. Mеč sе igra u Sportskom cеntru u […]