• PISA testiranje počinje danas

  PISA istraživanje, čiji je cilj da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, biće u Srbiji realizovano od danas do 18. aprila ove godine. PISA 2022 testiranje će se obaviti na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PISA testiranje počinje danas

  PISA istraživanje, čiji je cilj da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, biće u Srbiji realizovano od danas do 18. aprila ove godine.

  PISA 2022 testiranje će se obaviti na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih, a škole su izabrane metodom slučajnog uzorka, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

  Tokom testiranja učenici će na računarima raditi zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

  Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine.

  Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović ističe da je od nastavnika traženo da motivišu učenike kako bi istraživanje bilo sprovedeno do kraja, a čiji efekti će se, kaže, videti u narednim godinama.

  Ranđelović ističe da je cilj PISA istraživanja, koje je najveće međunarodno istraživanje u obrazovanju, ispitivanje funkcionalnog stanja učenika, odnosno koliko su oni na osnovu znanja koje steknu u školi, spremni za izazove koji ih čekaju.

  – To su uglavnom učenici prvih razreda srednje škole i određeni broj njih koji su osmi razred. To je uzrast od oko 7.600 učenika koji će pristupiti izradi testova i uz to popunjavati upitnike, a komplet svih tih informacija će dati pravu sliku o njihovom znanju – rekao je Ranđelović za Tanjug.

  OECD PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća, koji se sprovodi od 2000. godine.

  Na osnovu njega se prati nivo funkcionalne pismenosti koji dostižu petnaestogodišnjaci u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

  Srbija je učestvovala u ovim istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine, a trenutno se radi na realizaciji ciklusa planiranog za 2021. godinu, koji je zbog pandemije koronavirusa pomeren za 2022. godinu.

  PISA 2022 istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra, precizira se u saopštenju.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI