PISA testiranje počinje danas

PISA istraživanje, čiji je cilj da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, biće u Srbiji realizovano od danas do 18. aprila ove godine. PISA 2022 testiranje će se obaviti na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
PISA testiranje počinje danas

PISA istraživanje, čiji je cilj da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, biće u Srbiji realizovano od danas do 18. aprila ove godine.

PISA 2022 testiranje će se obaviti na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih, a škole su izabrane metodom slučajnog uzorka, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Tokom testiranja učenici će na računarima raditi zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović ističe da je od nastavnika traženo da motivišu učenike kako bi istraživanje bilo sprovedeno do kraja, a čiji efekti će se, kaže, videti u narednim godinama.

Ranđelović ističe da je cilj PISA istraživanja, koje je najveće međunarodno istraživanje u obrazovanju, ispitivanje funkcionalnog stanja učenika, odnosno koliko su oni na osnovu znanja koje steknu u školi, spremni za izazove koji ih čekaju.

– To su uglavnom učenici prvih razreda srednje škole i određeni broj njih koji su osmi razred. To je uzrast od oko 7.600 učenika koji će pristupiti izradi testova i uz to popunjavati upitnike, a komplet svih tih informacija će dati pravu sliku o njihovom znanju – rekao je Ranđelović za Tanjug.

OECD PISA je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća, koji se sprovodi od 2000. godine.

Na osnovu njega se prati nivo funkcionalne pismenosti koji dostižu petnaestogodišnjaci u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

Srbija je učestvovala u ovim istraživanjima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine, a trenutno se radi na realizaciji ciklusa planiranog za 2021. godinu, koji je zbog pandemije koronavirusa pomeren za 2022. godinu.

PISA 2022 istraživanje sprovodi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, u ulozi nacionalnog PISA centra, precizira se u saopštenju.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije VESTI

Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, a detalji blokade će se tek znati posle sastanka u petak kada ističe i rok za odgovor Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Mada poljoprivrednici za sada ne otkrivaju planove […]

Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena. Čas koji se, zbog pomeranja za jedan čas unazad, pojavljuje dva puta između dva i […]

Facebook omogućio kreiranje do četiri dodatna profila, za prebacivanje se nije potrebno odjaviti

Kompanija Meta je saopštila da korisnici Facebook-a mogu kreirati do četiri dodatna profila, a za prebacivanje između njih nije potrebno odjaviti se. Ova funkcija se testira od juna prošle godine. Meta predlaže kreiranje profila za privatni život, za posao, kao i za specifična interesovanja ili zajednice koje bi korisnik radije odvojio od privatnog, odnosno glavnog […]

INĐIJA: Preostalo novca za zamenu stolarije, uskoro novi konkurs

Iz lokalne samouprave najavljeno je da će preostalih 6 miliona dinara za zamenu stolarije koje nisu utrošene u prošlom konkursu, ponovo biti namenjene za isti projekat. Sa istim iznosom učestvovaće i Ministarstvo rudarstva i energetike. Ministarstvo rudarstva i energetike  raspisalo je u junu javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća […]