• Pitchfork: Najbolji albumi osamdesetih

  Ponekad se čini kao da neonski otisak palca iz 1980-ih nikada nije nestao. To je verovatno definišuća estetika povratka američke kulture danas, od TV serija koje ponovo pokrećemo do printova koje nosimo, piše Pitchfork, u uvodu za svoju top listu od 200 najboljih i najuticajnijih albuma osamdesetih. Kada je reč o muzici iz tog perioda, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pitchfork: Najbolji albumi osamdesetih

  Ponekad se čini kao da neonski otisak palca iz 1980-ih nikada nije nestao. To je verovatno definišuća estetika povratka američke kulture danas, od TV serija koje ponovo pokrećemo do printova koje nosimo, piše Pitchfork, u uvodu za svoju top listu od 200 najboljih i najuticajnijih albuma osamdesetih.

  Kada je reč o muzici iz tog perioda, taj „otisak“ je još osetniji: decenija je bila puna velikih preokreta i inovacija, a seme koje je posejano u toj dekadi danas nastavlja da cveta.

  Bilo je to vreme kada su disko i pank nestajali, a pojavljuvali su se novi umetnici sa novim inovacijama, iz kjih su se izrodili hardkor ili novi talas.

  Klasičak rok je postajao sve besmisleniji, ali se lagano transformisao u „indi rok“ ili metal. Džez i ambijentalna muzika pomerali su svoje eksperimentalne granice, okrećući se ka filmu i postajući sve slobodniji.

  Pevači i tekstopisci u folku i R&B-u otkrivali su nove dubine ljudskog iskustva, okrećući se temama kakve su društvena i rodna politika. Značajno je evoluirao i hip-hop, proširujući svoj uticaj i ambiciju.

  Danas pokušavamo da sagledamo ’80-e novim očima – ponovo procenjujemo stare favorite, ponovo otkrivamo nedovoljno hvaljene dragulje… Za ovu novu listu, prikupili smo glasove od više od 50 stalno zaposlenih i honorarnih autora. Naša lista još uvek odražava realnost 80-ih, iako su se mnogi veliki umetnici radije okretali singlovima, a ne albumima, ali se nadamo da predstavlja najbolje od onoga što ova inovativna decenija može da ponudi.

  IN Medija vam donosi značajno skraćenu verziju teksta, a celu top listu možete pogledati ovde.

  Fotografija: Dane Deaner/ Unsplash

  3. N.W.A. – Straight Outta Compton (1988)

  Krajem osamdesetih, grupa mladića iz Comptona u Kaliforniji pokrenula je etiketu Ruthless i, kako se to već kaže, zauvek promenila tok američke muzičke istorije, piše o tom albumu regionalni portal Ravno do dna. Kako se navodi, nošeni prvenstveno izuetnim muzičkim Dr. Drea, snažnim tekstovima Ice Cubea, te gangsterskom harizmom Eazy E-ja, ova supergrupa je snimila remek-dlo gangsterskog rapa, “Straight Outta Compton” i podelila Ameriku svojim realističnim progovaranjem o uslovima života u crnačkim zajednicama u to turbulentno vreme. No, kako nam istorija pokazuje, crnoj je zajednici u S.A.D.-u svako vreme turbulentno. Kada u filmu gledamo reportaže policijskog napada na Rodneya Kinga, one su samo podsetnik na činjenicu da se ništa nije promenilo do danas, kada se njegovo ime može zameniti imenima Michaela Browna ili Erica Garnera.

  Scene policijskog maltretiranja članova kolektiva samo zato što izgledaju kao članovi bande, što rezultira Ice Cubeovim pisanjem jedne od najžešćih himni otpora “Fuck tha Police”, deluju relevantno i danas, jer te će se scene ponavljati još dugo. Ako je ikakav napredak postignut, onda je to u činjenici da danas, više od četvrt veka kasnije, niko ne bi bio uhapšen ili priveden zbog izvođenja pomenute pesme. A i to je valjda nešto.

  2. Michael Jackson – Thriller (1982)

  Thriller“ Michael Jacksona je najprodavaniji album svih vremena s potvrđenih 66 miliona prodatih primeraka,piše portal Super Extra Zona. Na vrhuncu prodaje i popularnosti, nakon što su početkom 1983. izašli singlovi i prateći video spotovi za „Billie Jean“ i „Beat It“ prodavao se u milion primeraka nedeljno. No, sa kratkim filmom koji je snimljen za potrebe promocije naslovne pesme, album je postao više od komercijalnog fenomena, postao je kulturni i civilizacijski standard, nešto što je trebalo imati kod kuće, poput kućnog aparata ili automobila. Michael Jackson se prikazao kao ultimativni zabavljač, onaj koji vlada pisanjem i izvođenjem muzike, live nastupom, koreografijom, multimedijskom promocijom i biznisom, jer je prvi koji je isposlovao tadašnjih 2 dolara od prodaje svakog albuma.

  Nemoguće je odvojiti pjesme „Thriller“ i „Beat It“ od pripadajućih video spotova. Pre njih su muzički spotovi bili retko korišćeni promotivni trik koji je u stalnoj rotaciji koristila samo tada mlada televizijska stanica MTV. Sa spotom za „Thriller“ postavljen je produkcijski i kreativni standard kome i danas autori teže, a MTV je počeo svoj komercijalni rast. Konačno su i crni izvođači dobili svoje mesto u mainstreamu, jer se nakon Michaela Jacksona probio i Prince. Album je prvi koji je dobio osam Grammyja na jednoj dodjeli, kasnije je to ponovio samo Santana.

  1. Prince and the Revolution – Purple Rain (1984)

  Šestim po redu albumom, nagrađenim Grammy nagradom, “Purple Rain”, Prince postiže globalnu popularnost, pišu Novosti.hr. Hit-singlovi “When Doves Cry”, “Let’s Go Crazy” i “Purple Rain” predstavljaju ga u karakteristično ekspresivnom, himničnom izdanju. Ujedno je to i prvi album na kojem potpisuje i svoj prateći sastav, The Revolution. Albumom “Purple Rain” Prince je dokazao kako je jedan od najvećih pop muzičara 80-ih, a album je prodan u u neverovatnih 25 miliona primeraka i jedan je od najznačajnijih i najprodavanijih albuma svih vremena. Album je na Billoboardovoj top listi proveo neverovatne 122 nedelje).

  Pitchfork: 20 najboljih albuma osamdesetih:

  01. Prince and the Revolution – Purple Rain (1984)
  02. Michael Jackson – Thriller (1982)
  03. N.W.A. – Straight Outta Compton (1988)
  04. Kate Bush – Hounds of Love (1985)
  05. Talking Heads – Remain in Light (1980)
  06. Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back (1988)
  07. Sonic Youth – Daydream Nation (1987)
  08. Janet Jackson – Control (1986)
  09. The Cure – Disintegration (1989)
  10. Sade – (Diamond Life)
  11. Eric B. & Rakim – Paid in Full (1987)
  12. Joy Division – Closer (1980)
  13. The Smiths – The Queen Is Dead (1986)
  14. Pixies – Doolittle (1989)
  15. Beastie Boys – Paul’s Boutique (1989)
  16. Madonna – Madonna (1983)
  17. Prince – Sign o’ the Times (1987)
  18. Kraftwerk – Computer World (1981)
  19. New Order – Power, Corruption & Lies (1983)
  20. Criminal Minded – Boogie Down Productions (1987)

  Ceo spisak 200 najboljih albuma osamdesetih po izboru magazina Pitchfork možete pogledati ovde.

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/top-lista-04-12-11-12-2022/

  Naslovna fotografija: Retrowaste
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI