• Plagirana ideja stara 16 godina o preuzimanju nadležnosti nad ZOO vrtom „Koki“

  Predsednik opštine Vladimir Gak najavio je da će opština Inđija praktično ući partnerstvo sa vlasnikom ZOO Vrta“ Koki“ u Inđiji Slavkom Popovićem. Gak je to nazvao fuzijim koja bi imao podršku lokalne uprave preko javnih preduzeća. Ova ideja preuzeta je od nekadašnjih predsednika opštine Inđija Gorana Ješića a zatim i Petra Filipovića, koji su ovakav […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Plagirana ideja stara 16 godina o preuzimanju nadležnosti nad ZOO vrtom „Koki“

  Predsednik opštine Vladimir Gak najavio je da će opština Inđija praktično ući partnerstvo sa vlasnikom ZOO Vrta“ Koki“ u Inđiji Slavkom Popovićem. Gak je to nazvao fuzijim koja bi imao podršku lokalne uprave preko javnih preduzeća. Ova ideja preuzeta je od nekadašnjih predsednika opštine Inđija Gorana Ješića a zatim i Petra Filipovića, koji su ovakav vid organizacije najavljivali pre 16 godina. Do realizacije ove ideje nije došlo te je Gak kao i mnoge druge ideje, ovu plasirao kao svoju. Prvo 2016. po dolasku na mesto predsednika opštine a onda istu priču ponovio pre par dana.

  -Ukoliko dobijemo saglasnost da formiramo ustanovu ja sam to sa Slavkom Popovićem razgovarao, naša ideja jeste da Slavko tu ostane kao upravnik. – Gak je ponovio reči iz 2006. godine koje je izgovorio Goran Ješić

  Vlasnik i osnivač ZOO vrta Slavko Popović, za IN Medija kaže da nakon niza obećanja tokom decenija ne očekuje bilo šta, ali da veruje da će jednom neko ispuniti obećanje. „Pomoć mi je dobrodošla“ kaže Slavko Popović i dodaje

  – Rečeno mi je da ćemo o svim detaljima razgovarati za dve nedelje, Gak, direktor JKP Komunalac i ja. To je sve što ja znam o konkretno tom obećanju. Čekam te dve nedelje kad sam čekao ovolike godine, pa ću onda imati komentar. Pomoć mi je potrebna i uvek je dobrodošla. –

  Ideju koju su građani već nekoliko puta čuli, Gak je kopirao u potpunosti, od toga da će JKP Komunalac održavati vrt, Popović biti upravnik do podsećanja da je u blizini Keltsko selo i nova hala.

  Ideja o dislokaciji i formiranju institucije iz 2006. godine

  Avgusta 2006. godine, najavljeno je preseljenje ZOO Vrta Koki zbog izgradnje banjskog kompleksa vrednog 30 miliona evra. Ideja o preseljenju ZOO Vrta bila je u sklopu izgrade GUP (Generalnog urbanističkog plana) 

   -Zoološki vrt će biti izmešten iza gradskog bazena, a sigurno će uz pomoć javnih preduzeća i Opštine Inđija biti još lepši i funkcionalniji. Takođe, postoji mogućnost da Jp preuzme nadleznost za održavanje, a da Slavko Popović bude zaposlen u njemu, kao i da dobije pomoćnog radnika. Jedan od osnovnih ciljeva Generalnog urbanističkog plana Opštine Inđija je da se pored postojećih, obezbede uslovi i sadržaji za odvijanje raznih rekreacionih i sportskih aktivnosti, koje će biti dostupne svim kategorijama stanovništva. Prostor na kojem se trenutno nalazi je predviđen za izgradnju sportsko – banjskog kompleksa i novog stadiona sa preko 9.000 mesta i to je prioritet. – izjavio je 22. avgusta 2006 godine tadašnji šef odborničke grupe „Goran Ješić najbolje za Inđiju“ Marijan Milaković.

  Kako je tada najavljeno uz dogovor sa Slavkom Popovićem, javnim preduzećima i odborničkim grupama Direkcija za izgradnju Opštine Inđija pomoći će prilikom dislokacije Zoo – vrta, izradi projekta za ambijentalno uklapanje u kompleks pored bazena, a biće obezbeđena pomoć i prilikom dobijanja potrebnih dozvola, kao i u izgradnji privremenog objekta.

  Dve godine trajala su prepucavanja oko preseljenja vrta, glavni branioc za opstanak vrta na „staroj“ adresi bio je tadašnji predsednički kandidat na izborima 2008. godine Marijan Rističević.

  Ugovor je, uprkos naporima Marijana Rističevića potpisan, ali nikad nije realizovan, deo vrta tada je porušen, skraćen za jednu trećinu, a na tom prostoru nikla je hala koja ni dan danas nije završena.

  Istu ideju plasira i Vladimir Gak 2016. pa 2022. godine uključujući i ideju o preseljenju vrta .

  – U narednom periodu videćemo da li treba da ostane na istom mestu ili da se izmesti. Postoji ideja da se u „Lejama“, gde se vrt i nalazi, napravi turističko-rekreativna zona sa višestrukim sadržajima.- kazao je Gak u avgustu 2016. godine za „Inđijske novine“

  Foto: „Inđijske novine“ avgust/septembar 2016. godina

  Zološki vrt Koki je pored još jednog obećanja dobio i sredstva na konkursu za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija. Komisija za dodelu sredstava iz budžeta opštine Inđija udruženjima, za realizovanje programa od javnog interesa za opštinu Inđija utvrdila Konačnu listu na kojoj prvo mesto zauzima ZOO vrt „Koki“ kojem je dodeljeno je milion dinara za realizaciju programa od javnog interesa.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija