• Plivanje za Časni Krst u Inđiji uprkos izostanku blagoslova SPC

  Plivanje za Bogojavljenski ili časni krst odvija se na rekama ili jezerima u dužini od 33 metra, na Bogojavljenje 19. januara, brojni gradovi i mesta unazad nekoliko decenija upražnjavaju ovakvo obeležavanje verskog praznika a tačnu simboliku kao i vreme kada je utemeljen ovaj običaj među teolozima nema. Neki smatraju da je u pitanju paganizam ili […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Plivanje za Časni Krst u Inđiji uprkos izostanku blagoslova SPC

  Plivanje za Bogojavljenski ili časni krst odvija se na rekama ili jezerima u dužini od 33 metra, na Bogojavljenje 19. januara, brojni gradovi i mesta unazad nekoliko decenija upražnjavaju ovakvo obeležavanje verskog praznika a tačnu simboliku kao i vreme kada je utemeljen ovaj običaj među teolozima nema. Neki smatraju da je u pitanju paganizam ili pomodarstvo dok sa druge strane ima i onih koji smatraju da je u pitanju komercijalizacija vere.

  Foto: skrinšot jutjub kanal Opština Inđija

  Prema Svetom Pismu Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan, nakon ceremonije krštenja Bog se javio u tri oblika i otuda proizilazi Bogojavljenski pozdrav „Bog se javi“. Vernici na ovaj praznik idu u crkvu po osveštanu Bogojavljensku vodicu kojom se kasnije umivaju ukućani, ona se čuva cele godine jer se ne kvari, koristi se kao blagoslov ili se njome sveti nešto u domaćinstvu.

  Takođe na taj praznik vernici sa sveštanicima izlaze na reke i jezera i činom osvećenja vode potapanjem „Časnog Krsta“ osveštavaju vodu koja je na usluzi čoveku.

  Kako Bogojavljenje spada u jedan od većih hrišćanskih praznika, shodno tome, pored ovih vekovnih obreda razvili su se i brojni vezani za sam taj dan i uoči samog praznika. Jedan od običaja koji se poslednjih decenija upražnjava na prostorima Srbije jeste i plivanje za Časni Krst ili Bogojavljenski Krst. Ne zna se sa sigurnošću kada je u prošlosti ustanovljen taj običaj, i da li se uopšte u tolikoj meri obavljao u dalekoj prošlosti ali se sa sigurnošću zna da je „obnovljen“ devedesetih godina prošlog veka.

  Foto: skrinšot jutjub kanal Opština Inđija

  Podstaknuti praiskonskom idejom da voda čisti, u novije doba običaj bogosiljanja reka, rodio se novi pomodarni običaj koji čak prihvataju i Crkvene instance. U reku ili jezero se taj dan baca Krst, dok se mladi takmiče da do njega stignu prvi. Onaj ko do Krsta dopliva prvi ima sreću cele godine i snagu duha. Sa druge strane, ovakvo takmičenje ili „nadplivavanje za Hrista“, tvrde poznavaoci prilika, je „strano Hrišćanskom Pravoslavnom duhu, crkvena vlast snishodi tom uplivu narodne potrebe za takvom vrstom zabave u okviru praznika, pa čak i „pobednika nagrađuje“ koje kakvim crkvenim ordenjem, a da povoda za to realno i nema.“

  Protojerej dr Boris Milinković, Inđijski paroh na pitanje šta predstavlja i od kada datira plivanje za Časni krst, za IN Mediju kaže

  – Što se tiče Vašeg prvog pitanja, bojim se da ne bih mogao da Vam dam adekvatan odgovor, kako na prvi dio pitanja, tako i na drugi. Da bih Vam kao teolog mogao odgovoriti na to pitanje, sam taj događaj bi trebao biti liturgijski, odnosno bogoslužbeno utemeljen u životu Pravoslavne Crkve, a to ovde nije slučaj. Ne bih ulazio u neko slobodno, proizvoljno traženje simbola, jer toga imamo u javnom prostoru i previše. – objašnjava protojerej.

  Na pitanje da li ostali hrišćanski vernici upražnjavaju ovakav običaj obeležavanja praznika dr Boris Milinković smatra da je pogrešno to nazivati običajem

  – Običaj podrazumjeva nešto što ima duboku tradiciju i kao forma je utemeljen u suštini, ovde takođe nije takav slučaj, jer ovo nije čak ni forma – da jeste, proizilazila bi iz suštine. Ne znam da li se i među drugim pravoslavnim, ili uopšte hrišćanskim narodima praktikuje nešto takvo. Jedino što mi pada na pamet a što je slično jeste pogružavanje u ledenu vodu na Bogojavljenje kod Rusa, ali o tome nemam nekih detaljnijih saznanja, ali isto tako neko liturgijsko, odnosno bogoslužbeno utemeljenje. – kazao je Milinković.

  Foto: skrinšot jutjub kanal Opština Inđija

  Ove godine plivanje za Bogojavljenski Krst, nema blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i Crkve zbog, kako se kaže u saopštenju koje je izdato sinoć, teške epidemiološke situacije.

  – Do SPC su došle informacije da izvesne nevladine organizacije, koje nemaju strukturnu vezu sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, nameravaju da uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, ipak, organizuju ovu manifestaciju. Naglašavamo da za to nemaju blagoslov Crkve, a da roditelji decu šalju na sopstvenu odgovornost – navodi se u saopštenju Crkve.

  Uprkos saopštenju SPC, na zvaničnoj stranici Opštine Inđija i dalje stoji vest o održavanju četvrtog po redu plivanja za Časni krst na jezeru u Jarkovcima koje je zakazano za 19. januar. U pozivu stoji da je Inđija „prvi put u istoriji 2018. godine organizovala manifestaciju plivanje za Časni Krst“ te i da se prijave vrše u prostorijama Turističke organizacije Inđija ili u Kabinetu predsednika opštine Inđija.

  Naslovna fotografija: skrinšot jutjub kanal Opština Inđija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija