• Počela izgradnja još jedne crkve na teritoriji Inđije

  Na inicijastivu Mesne zajednice Jarkovci u saradnji sa opštinom Inđija u Jarkovcima je počela izgradnja crkve Petra i Pavla. Obećanja o izgradnji crkve meštani Jarkovaca dobijali su punih 6 godina. Najava oko izgradnje bogomolje u Jarkovcima počela je 2018. godine kada je predsednik opštine Vladimir Gak na manifestaciji plivanja za Bogojavljenski krst izjavio da izgradnja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počela izgradnja još jedne crkve na teritoriji Inđije

  Na inicijastivu Mesne zajednice Jarkovci u saradnji sa opštinom Inđija u Jarkovcima je počela izgradnja crkve Petra i Pavla. Obećanja o izgradnji crkve meštani Jarkovaca dobijali su punih 6 godina.

  Najava oko izgradnje bogomolje u Jarkovcima počela je 2018. godine kada je predsednik opštine Vladimir Gak na manifestaciji plivanja za Bogojavljenski krst izjavio da izgradnja crkve u Jarkovcima počinje te 2018. godine

  -Smatramo da je u današnje vreme nedopustivo da jedno selo nema crkvu i želimo da i meštani Jarkovaca imaju gde da se pomole, zapale sveću i nađu svoj mir. Nadam se da ćemo svu papirologiju pripremiti u narednim mesecima, i ako ne ove, sledeće godine sigurno krećemo sa izgradnjom crkve – kazao je tada Vladimir Gak.

  Dve godine pole, juna 2020. godine, najavljen je ponovo početak i završetak radova na izgradnji crkve da bi isto obećanje predsednik opštine Inđija dao i dve godine kasnije 2022. Prema tadašnjim najavama predsednika opštine Inđija, Vladimira Gaka selo Jarkovci je 2022. godine trebalo dobiti crkvu te da je obezbeđena lokacija I da je u pripremi naophodna dokementacija.

  – Očekujem da ćemo vrlo brzo krenuti i osveštati temelje crkve – rekao je prvi čovek opštine Inđija.

  Podsetimo, članovi Opštinskog veća sastali su se 30. decembra 2021. godine kako bi doneli odluku o dodeli sredstava crkvama i verskim zajednicama sa teritorije Opštine Inđija za sufinansiranje iz budžeta Opštine Inđija za 2021. godinu. Ukupan novac koji je namenjen SPC je 9,6 miliona dinara od toga 2 264 000 dinara je predviđeno za izgradnju crkve u Jarkovcima.

  Posle šest godina najava ovog septembra početa je prva faza izgradnje temelja za crkvu Svetog Petra i Pavla u Jarkovcima uz blagoslov vladike Vasilija.

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/indjija-na-mestu-veterinarske-stanice-gradi-se-crkva/

  Osim crkve u Jarkovcima Inđija dobija još jednu pravoslavnu crkvu na mestu nekadašnje veterinarske stanice koju je kupila Eparhija Sremska Srpske pravoslavne crkve za 4,25 miliona dinara marta prošle godine. Izgradnja hrama počeće nakon što lokalna samouprava prebaci vlasništvo na SPC.

  Eparhija Sremska Srpske pravoslavne crkve za 4,25 miliona dinara kupila je Veterinarsku stanicu Inđija u stečaju, u martu 2022. godine. Eparhija je kupila Veterinarsku stanicu kao pravno lice, kroz javno prikljupljanje ponuda.Procenjena vrednost Veterinarske iznosila je 6,13 miliona dinara.

  Svetom liturgijom 6. januara na Badnji dan i postavljenjem krsta ozvaničena je izgradnja četvrtog po redu hrama u Inđiji. Tutor gradnje hrama je protojerej Petar Božić a finansiranju izgradnje hrama, do sada se prijavilo 10 inđijskih porodica.

  Naslovna fotografija: Opština Inđija

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]