• Počelo kažnjavanje ako nemate zimske gume

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je vozače da je počela naplata kazni za sve koji nisu stavili zimske gume.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počelo kažnjavanje ako nemate zimske gume
  Pixabay

  Nevena Damjanović iz AMSS za N1 navodi da su sva četiri zimska pneumatika neophodna, kao i da dubina šare mora da bude minimum četiri milimetra.

  Za vozače koji nemaju svu opremu potrebnu kako bi spremni dočekali zavejane puteve, propisane su kazne – za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, za pravna od 100.00 do 800.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 100.000 dinara, podsećaju iz AMSS.

  Rok za zamenu starih zimskih guma odavno je istekao, a kako su u prethodnom periodu temperature bile iznad proseka, mnogi su odložili tu obavezu.

  Za sve koji putuju van naseljenih mesta, obavezno je i posedovanje lanaca, ali i druge standardne opreme za vozače, kao što je, na primer, trougao.

  Damjanović savetuje vozače da provere stanje rezervnog točka i da je neophodno da i on bude ispravan.

  Potrebno je proveriti i svu signalizaciju, zameniti metlice na brisačima ako su dotrajale, proveriti tečnost i stanje akumulatora.

  Među opremom koja je potrebna vozačima van grada su i lopate, ali to se, dodaje Damjanović, više odnosi na teretna vozila.

   Lanci u gradu, prema njenim rečima, nisu neophodni, ali jesu van naseljenog mesta, a postoje mesta gde je znakom određeno da je potrebno i montiranje lanaca.

  Policijski službenici su ti koji obaveštavaju građane, pogotovo na prilazima zimskim centrima, da je neophodno da stave lance.

  U toku je naplata kazni za sve koji nisu stavili zimske gume i Damjanović ih upućuje da što pre posete radionice i to učine. Ona kaže da mogu da se koriste i gume sa oznakom M plus S koje su za sve sezone, a potrebno je proveriti i stanje akumulatora.

  Budući da se mnogi nisu susretali sa montiranjem lanaca, iz AMSS kažu da bi trebalo da probaju da ih montiraju na svoja vozila.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Gorivo još poskupelo

  Dizel i benzin će, na pumpama u Srbiji, poskupeti danas u 15 sati, za po dva […]