Počinje cvetanje ambrozije

Categories NOVO, VESTIPosted on

Sredinom avgusta počinje da cveta ambrozija, a počinju zdravstveni problemi onih koji su na nju alergični, koji traju do duboko u jesen. Čak trećina stanovništva u Srbiji pati od nekog oblika alergije, a od 26 alergenih vrsta biljaka koje se prate, ambrozija je najagresivnija, piše RTS.

Poslednje dve godine zabeležena je najveća koncentracija polena ambrozije od kada se meri. Uzorci iz urbanih sredina pokazuju da se polen vezuje za čađ, prašinu i ostale aerozagađivače, što stvara dodatne zdravstvene probleme.

– Ako je veća količina polena kao alergena udahnuta, onda će alergijska reakcija biti svakako jača. Zagađenje još dodatno, osim ugljen-dioksida, sa iritacijom disajnih puteva nju čini još osetljivijom. Sluzokoža bude zapaljena, otečena. Onda ona nema dobre mehanizme odbrane i samim tim jeste lakši nastanak infekcije, i to naravno, češće virusne nego bakterijske infekcije – objašnjava pulmolog prof. dr Branislava Milenković.

Jedna biljka ambrozije proizvede više milijardi polenovih zrna koje vetar nosi i do 100 kilometara, a seme te biljke može da opstane u zemljištu i do 40 godina.

U Inđiji se može pronaći na obodima grada na zapuštenim njivama i baštama, a najčešće se može videte u Krčevinama, iza gradskog bazena.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *