• Počinje leto

  Danas, u 11:13 časova, počinje leto, saopšteno je iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“. Istovremeno, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Sunce je u Beogradu izašlo u 4:51, a zaći će u 20:27, tako da će obdanica trajati […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počinje leto

  Danas, u 11:13 časova, počinje leto, saopšteno je iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“. Istovremeno, u ovom 172. danu u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

  Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Sunce je u Beogradu izašlo u 4:51, a zaći će u 20:27, tako da će obdanica trajati 15 sati i 36 minuta, dok će noć trajati svega osam sati i 24 minuta.

  Na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na severozapadu. Visina Sunca je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti.

   Astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja. Naime, izgleda da se visina Sunca u podne, par dana pre i posle početka leta, ne menja, odnosno da Sunce „stoji“.

   Prividno se ne menja ni dužina dana, ali samo prividno, navode iz „Ruđera Boškovića“.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI