• Pofeznin mir

  Pijem na terasi Jack Daniel’s iz tulipan čaše, gledam u prozore okolnih zgrada kao u male televizore i uživam u programu. Ima jedan lik koji živi u prozoru s desne strane. Zovem ga Pofezna, pošto sam ga jednog jutra video kako prži pofezne. Tip je totalni bioskop, kao neki visoki Roberto Benjini; Ima tanke ruke, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pijem na terasi Jack Daniel’s iz tulipan čaše, gledam u prozore okolnih zgrada kao u male televizore i uživam u programu.

  Ima jedan lik koji živi u prozoru s desne strane. Zovem ga Pofezna, pošto sam ga jednog jutra video kako prži pofezne. Tip je totalni bioskop, kao neki visoki Roberto Benjini; Ima tanke ruke, okrugao stomačić, malo uvučenu donju vilicu i blago povijena leđa. Moguće je da ima i manje, ali izgleda kao da ima nekih 45 godina. On i supruga žive s njegovom ili njenom majkom, nisam siguran, i bebom. Taj čovek, rekao bih, nije oborio ni jedan rekord. Ne znam da li je uopšte ikada potrčao. Novac, očigledno, nije uspeo da napravi, jer inače ne bi živeo s kevom. Čija god da je. Nikad ga nisam čuo da svira ili peva. Ne izgleda baš kao maneken. Frizura mu je kao da se šišao motornom testerom. Na prvi pogled reklo bi se da se momak uopšte nije trudio oko svog života. Međutim, još tog jutra dok sam ga gledao kako sprema pofezne, imao sam utisak da negde gadno grešim.

  Elem, kotrljajući gutljaj viskija preko jezika, gledam u njegov prozor. Žena i majka sede u dnevnoj sobi, a beba, čiji je plač do pre par minuta parao tišinu usnule noći, u Pofezninim rukama polako tone u san.

  Dosipajući još par gutljaja u čašu, pitam se ko sam ja. Mislim da je to stvar lične higijene. Šta sam uradio, gde pogrešio, kakav sam čovek? Kada neko iza sebe ima propalu dugogodišnju vezu, propuštene prilike, nekoliko ženskih srca koja je u svom arogantnom slepilu koristio kao bokserski džak i barem par počupanih anđeoskih krila, nije mu baš lako da voli sebe. Može do mile volje da kuva, svira, peva, izgleda, zarađuje, dominira i obara svoje i tuđe rekorde, ali to mu neće pomoći. Snaga nije sila koju je neko u stanju da oslobodi. Snaga je ono šta s tom silom radi da bi svet oko njega bio bolji. Šta sam ja uradio sa svojom silom? Jurcao unaokolo, postizao izmišljene ciljeve i pravio se važan. A Pofezna? Evo, on mi je upravo pokazao šta je snaga: za samo nekoliko minuta uspeo je da jednom živom stvorenju na ovoj planeti donese mir.
  E, to je ratnik, bajo moj.

  Foto: Getty Images

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Preminuo modni kreator Roberto Kavali

  Od sredine devedesetih godina on je bio jedno od najvećih imena u modi, sa prodavnicama širom sveta i poznatim obožavaocima poput Lennya Kravitza i Cindy […]