• Pojedine vrste goriva skuplje na auto-putu: Razlika u ceni nije zanemarljiva

  Naftne kompanije mogu same da formiraju cene za obogaćena goriva, koja su nekada i jedina dostupna na pumpama. Cene su na auto-putu veće nego u gradu, a razlika u ceni nije zanemarljiva, piše RTS. Kada se vraćao iz Subotice, taksista Boško Jakovljević bio je primoran da sipa skuplje gorivo obogaćeno aditivima na auto-putu, i to […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pojedine vrste goriva skuplje na auto-putu: Razlika u ceni nije zanemarljiva

  Naftne kompanije mogu same da formiraju cene za obogaćena goriva, koja su nekada i jedina dostupna na pumpama. Cene su na auto-putu veće nego u gradu, a razlika u ceni nije zanemarljiva, piše RTS.

  Kada se vraćao iz Subotice, taksista Boško Jakovljević bio je primoran da sipa skuplje gorivo obogaćeno aditivima na auto-putu, i to po ceni od 243 dinara. Običan dizel, čiju maksimalnu cenu više od pet meseci reguliše Vlada Srbije, nije bio dostupan na dve pumpe na kojima se zaustavljao.

  Smatram da je nemoguće i da nije baš apsolutna istina da na auto-putu nema običnog dizela, već isključivo taj obogaćeni koji je daleko skuplji. Mislim da oni tu razliku između ograničene cene i slobodnog tržišta pokušavaju da nadomeste na taj način što će povećati prodaju obogaćenog dizela i obogaćenog benzina“, kaže za RTS Jakovljević. – direktor Taksi komore.

  Na isti problem ukazao je i poznati fotograf i saradnik IN Medija, Dragoljub Zamurović koji je na društvenoj mreži Facebook napisao da je 25. jula na auto – putu kod Pećinaca  kupio 40 litara benzina „Max BMB 95“ i dve flaše vode od po 1 litar ali mu je sa platne kartice skinuto više nego što je očekivao.

   – Znajući da litra tog benzina u Beogradu na OMV pumpama košta 214, 90 dinara, račun mi se učinio nekako prevelik. Po mojoj  računici trebalo je da platim 8.854,00 a ne 10.139,30 dinara, koliko mi je skinuto sa kartice. Kad sam se vratio u Beograd pozvao sam pumpu da pitam da nisu možda nešto pogrešili. Odgovor je bio da je sve u redu. Istina je da litar tog benzina u Beogradu na OMV pumpama košta 214,90 dinara, ali prodavačica kaže da je na autoputu njegova cena 231,90 dinara po litru. U njenom kompjuteru piše da sam pazario 42 litra (iako je na tabli stajalo 40 litara), dve litre koštaju 258,00 dinara i – to je to. – naveo je na društvenoj mreži Dragoljub Zamurović.

  Vlada je regulisala iznos maksimalne cene benzina BMB 95 i evrodizela, i ni na jednoj benzinskoj stanici u Srbiji one ne smeju biti veće od propisanih.

   Ove nedelje cena dizela ostaje 215 dinara, a od danas će benzin koštati 190 dinara, što je za dva dinara manje. Ipak, za sva ostala goriva, koja su nekada i jedina dostupna, naftne kompanije mogu same da formiraju cene.

   Na pumpi koju je ekipa RTS-a obišla na auto-putu bilo je i „običnih“ i skupljih goriva, a razlika u ceni nije zanemarljiva.

   Maksimalne dozvoljene cene benzina BMB 95 i evrodizela nisu bile veće od propisanih, dizel obogaćen aditivima bio je 15 dinara skuplji, a benzin 25 dinara.

  Obogaćena goriva skuplja na auto-putu

  Ko sipa goriva obogaćena aditivima, treba da zna da su skuplja na pumpama na auto-putu u odnosu na pumpe u gradu.

   Na pitanje zašto se znatno razlikuju cene, trenutno samo obogaćenih goriva na auto-putu u odnosu na cene u gradu, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da ne postoji zakonsko ograničenje koje bi maloprodavce obavezalo da isto gorivo prodaju po istoj ceni u svim maloprodajnim objektima,

  Tako je i kod mnogih drugih, ako ne i kod svih proizvoda ili usluga. Razlika u ceni na auto-putu i van njega je u prvom redu posledica znatno većih troškova rada benzinskih stanica na auto-putu. –  navedeno je u pisanom odgovoru.

   Rad benzinskih pumpi kontroliše tržišna inspekcija pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Na pitanje koliko često izlaze na teren, ekipa RTS-a još uvek čeka odgovor.

   Za sve vozače, savet je da kada kreću na put, kad god su u prilici, benzin sipaju na pumpi u naselju. Uz to, uvek treba proveriti da li merač kreće od nule i šta piše na računu.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]