• Pokrenut sajt o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini

  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV ) pozdravio je pokretanje sajta o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini koji su počinjeni tokom 1990-ih godina, koja je od pre nekoliko dana, dostupna na internet stranici koju je pokrenuo Fond za humanitarno pravo. –DSHV je jedina politička stranka Hrvata u Srbiji koja od osnivanja, bez obzira na cenu, jasno govori […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrenut sajt o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini

  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV ) pozdravio je pokretanje sajta o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini koji su počinjeni tokom 1990-ih godina, koja je od pre nekoliko dana, dostupna na internet stranici koju je pokrenuo Fond za humanitarno pravo.

  DSHV je jedina politička stranka Hrvata u Srbiji koja od osnivanja, bez obzira na cenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu podrđku hrvatske diplomatije u Srbiji – navodi DSHV u svom saopštenju za javnost.

  Ova stranka podseća da je Fond za humanitarno pravo jedna od veoma retkih, a možda i jedina nevladina organizacija u Srbiji koja od 1990. godine kontinuirano i objektivno beleži, izveštava javnost i preduzima pravne korake spram jedne od najvećih tragedija koja je pogodila Hrvate u Vojvodini, posebno u Sremu, u 20. veku.

  Kako je navedeno u najavnim stranicama ove organizacije ’u razdoblju između 1991. i 1995. godine, na teritoriju Vojvodine sprovođena je kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo, s ciljem da se ono iseli iz svojih kuća i napusti Srbiju. Ishod te kampanje, čiji se intenzitet menjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proleća do jeseni 1992. i u leto 1995. godine, bilo je proterivanje nekoliko desetina hiljada Hrvata iz Vojvodine’.

  Na stranicama se činjenično utemeljeno ističe kako su glavni zagovornici i inspiratori ove kampanje zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo u Vojvodini bili Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka, a samo se iseljavanje Hrvata odvijalo ’pod pritiskom različitih grupa bliskih radikalima, sastavljenih od lokalnog stanovništva i militantnog dela srpskih izbeglica iz Hrvatske, kao i pripadnika dobrovoljačkih jedinica iz Srbije koje su učestvovale u ratovima u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini’, uz znanje i prećutno odobravanje političkih struktura Srbije – navodi DSHV.

  Kada je reč o povratku proteranih, Fond za humanitarno pravo podseća da je Skupština Vojvodine s predsednikom Nenadom Čankom 2004. godine usvojila „Deklaraciju o pozivanju na povratak svih građana koji su bili primorani napustiti Vojvodinu u periodu od 1990. do 2000. godine“.

  -Ovaj poziv, međutim, nije doveo i do povratka Hrvata u Vojvodinu, jer su usledile druge vlasti koje nisu osigurale pretpostavke da do istoga i dođe. Naprotiv, na delu su bile politike ignorisanja ovoga problema i snažnog negiranja zločina nad Hrvatima u Vojvodini– stoji u saopštenju.

  DSHV ističe kako je presuda Vojislavu Šešelju od 10 godina zatvora pred Haškim tribunalom jedina presuda koja je pred međunarodnim i domaćim sudovima izrečena za nasilno proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

  To je posledica činjenice što politike suočavanja s prošlošću u Srbiji gotovo sve vreme imaju za svoje ključne sastavnice negiranje zločina nad Hrvatima u Vojvodini 1990-ih. U tome je i glavni razlog zašto još uvek u Vojvodini ne postoji ni jedno memorijalno mesto ovih zločina te zašto izostaju i prakse komemoracija za ove nevine žrtve. Oni, pak, koji na tako što ukazuju bivaju često markirani kao neprijatelji Srbije“, smatraju u DSHV-u. Činjenicu, da je Vojislav Šešelj sredinom 2018. godine kupio kuću u Hrtkovcima u kojoj priređuje političke događaje, DSHV smatra ruganjem nevinim žrtvama.

  DSHV se s takvim politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji i njenim bledim ishodima ne miri, jer nevinost žrtava, ubijenih i proteranih lojalnih građana Vojvodine tako nešto ne dopušta. Stoga i očekujemo od vladajućih struktura u Srbiji da, ne samo radi evropske perspektive naše države, i nevine žrtve Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih dobiju zasluženu zadovoljštinu. Podsećamo javnost u Srbiji da tako nešto sada već kao razvijena praksa postoji kada je reč i o srpskoj zajednici u Hrvatskoj – podseća ova stranka.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Aurora Borelis zabeležena i iznad Bačke Topole

  Planeta Zemlja je od juče pod udarom jake geomagnetne oluje koju izazivaju erupcije na površini Sunca do kojih je došlo prethodnih dana, što je dovelo do pojave fenomena Polarne […]