Pokrenut sajt o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini

Categories NOVO, VojvodinaPosted on

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV ) pozdravio je pokretanje sajta o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini koji su počinjeni tokom 1990-ih godina, koja je od pre nekoliko dana, dostupna na internet stranici koju je pokrenuo Fond za humanitarno pravo.

DSHV je jedina politička stranka Hrvata u Srbiji koja od osnivanja, bez obzira na cenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu podrđku hrvatske diplomatije u Srbiji – navodi DSHV u svom saopštenju za javnost.

Ova stranka podseća da je Fond za humanitarno pravo jedna od veoma retkih, a možda i jedina nevladina organizacija u Srbiji koja od 1990. godine kontinuirano i objektivno beleži, izveštava javnost i preduzima pravne korake spram jedne od najvećih tragedija koja je pogodila Hrvate u Vojvodini, posebno u Sremu, u 20. veku.

Kako je navedeno u najavnim stranicama ove organizacije ’u razdoblju između 1991. i 1995. godine, na teritoriju Vojvodine sprovođena je kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo, s ciljem da se ono iseli iz svojih kuća i napusti Srbiju. Ishod te kampanje, čiji se intenzitet menjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proleća do jeseni 1992. i u leto 1995. godine, bilo je proterivanje nekoliko desetina hiljada Hrvata iz Vojvodine’.

Na stranicama se činjenično utemeljeno ističe kako su glavni zagovornici i inspiratori ove kampanje zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo u Vojvodini bili Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka, a samo se iseljavanje Hrvata odvijalo ’pod pritiskom različitih grupa bliskih radikalima, sastavljenih od lokalnog stanovništva i militantnog dela srpskih izbeglica iz Hrvatske, kao i pripadnika dobrovoljačkih jedinica iz Srbije koje su učestvovale u ratovima u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini’, uz znanje i prećutno odobravanje političkih struktura Srbije – navodi DSHV.

Kada je reč o povratku proteranih, Fond za humanitarno pravo podseća da je Skupština Vojvodine s predsednikom Nenadom Čankom 2004. godine usvojila „Deklaraciju o pozivanju na povratak svih građana koji su bili primorani napustiti Vojvodinu u periodu od 1990. do 2000. godine“.

-Ovaj poziv, međutim, nije doveo i do povratka Hrvata u Vojvodinu, jer su usledile druge vlasti koje nisu osigurale pretpostavke da do istoga i dođe. Naprotiv, na delu su bile politike ignorisanja ovoga problema i snažnog negiranja zločina nad Hrvatima u Vojvodini– stoji u saopštenju.

DSHV ističe kako je presuda Vojislavu Šešelju od 10 godina zatvora pred Haškim tribunalom jedina presuda koja je pred međunarodnim i domaćim sudovima izrečena za nasilno proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

To je posledica činjenice što politike suočavanja s prošlošću u Srbiji gotovo sve vreme imaju za svoje ključne sastavnice negiranje zločina nad Hrvatima u Vojvodini 1990-ih. U tome je i glavni razlog zašto još uvek u Vojvodini ne postoji ni jedno memorijalno mesto ovih zločina te zašto izostaju i prakse komemoracija za ove nevine žrtve. Oni, pak, koji na tako što ukazuju bivaju često markirani kao neprijatelji Srbije“, smatraju u DSHV-u. Činjenicu, da je Vojislav Šešelj sredinom 2018. godine kupio kuću u Hrtkovcima u kojoj priređuje političke događaje, DSHV smatra ruganjem nevinim žrtvama.

DSHV se s takvim politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji i njenim bledim ishodima ne miri, jer nevinost žrtava, ubijenih i proteranih lojalnih građana Vojvodine tako nešto ne dopušta. Stoga i očekujemo od vladajućih struktura u Srbiji da, ne samo radi evropske perspektive naše države, i nevine žrtve Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih dobiju zasluženu zadovoljštinu. Podsećamo javnost u Srbiji da tako nešto sada već kao razvijena praksa postoji kada je reč i o srpskoj zajednici u Hrvatskoj – podseća ova stranka.

IN Medija

Podeli na društvenim mrežama:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *