• Pola veka Zigija Stardasta

  Na današnji dan, pre tačno 50 godina, svetlost dana ugledao je jedan od najvažnijih albuma popularne muzike, konceptualni album Dejvida Bouvija „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“. Spisak pesama:Five YearsSoul LoveMoonage DaydreamStarmanIt Ain’t EasyLady StardustStarHang On to YourselfZiggy StardustSuffragette CityRock ‘n’ Roll Suicide Svetu je predstavljen Ziggy Stardust, alter-ego […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pola veka Zigija Stardasta

  Na današnji dan, pre tačno 50 godina, svetlost dana ugledao je jedan od najvažnijih albuma popularne muzike, konceptualni album Dejvida Bouvija „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“.

  Spisak pesama:
  Five Years
  Soul Love
  Moonage Daydream
  Starman
  It Ain’t Easy
  Lady Stardust
  Star
  Hang On to Yourself
  Ziggy Stardust
  Suffragette City
  Rock ‘n’ Roll Suicide

  Svetu je predstavljen Ziggy Stardust, alter-ego Dejvida Bouvija i jedna od najpoznatijih rokenrol figura svih vremena.

  Malo toga nepoznatog je ostalo da se ispriča o albumu koje je američki časopis Rolling Stone stavio na 35. mesto 500 najboljih albuma svih vremena.

  – Ovaj album dokumentuje jednu od najrazrađenijih samomitologizirajućih shema u rokenrolu, kada je Bouvi kreirao blistavi, mesijanski alter-ego Ziggy Stardust („dobro obdaren i snežno belog tena“). Ritmični glam-rok koji je Bouvi stvorio sa gitaristom Mickom Ronsonom je neodoljiva mešavina seksi popa i bluz roka, sa pesmama kao što su „Hang On to Yourself“ i „Suffragette City“. Himna „Ziggy Stardust“ bila je jedna od najranijih i najboljih balada rokenrola. – pisalo je tada u obrazloženju magazina Rolling Stone.

  Fotografiju za naslovnu stranu albuma snimio je Brian Ward 13. januara 1972. godine u Londonu, a više dokumenata sa tog snimanja objavljen je i na internetu. Ukoliko kliknete na fotografije ispod, one će vas odvesti na stranice na kojima možete pročitati kako je izgledalo snimanje tog kišnog londonskog jutra i videti veći broj fotografija.

  Najnovije reizdanje albuma, koje izlazi povodom pola veka od kada je originalno objavljen, u prodaji će se pojaviti sutra.

  PROČITAJTE JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/kineskinja-puni-45-godina-kako-je-dejvid-bouvi-obezbedio-penziju-igiju-popu/

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI