• Polovinu novca za solarne panele daje država

  Građanima Srbije otvara se mogućnost za korišćenje solarne energije, njima će prema, najavama resornog ministarstva država plaćati polovinu troškova za postavljanje solarnih panela, potvrđeno je danas na sajtu ministarstva rudarstva i enetgetike. Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da će u petak, 3. septembra, biti raspisan javni […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Polovinu novca za solarne panele daje država

  Građanima Srbije otvara se mogućnost za korišćenje solarne energije, njima će prema, najavama resornog ministarstva država plaćati polovinu troškova za postavljanje solarnih panela, potvrđeno je danas na sajtu ministarstva rudarstva i enetgetike.

  Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da će u petak, 3. septembra, biti raspisan javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike za subvencionisanje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

  – Program će se sprovoditi po istom modelu kao i kad smo imali javni poziv za zamenu stolarije, što znači da 50 odsto novca obezbeđuju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava -rekla je Mihajlović.

  Prema njenim rečima procedura je pojednostavljena, građani koji su zainteresovani, potrebno je da se obrate „EPS Snabdevanju“koji potom izlaze na teren i sa njima potpisuju tipski ugovor za postavljanje solarnih panela odnosno za proizvodnju električne energije za njihove sopstvene potrebe.

  Građani tada dobijaju novi status „kupac–proizvođač“ električne energije. Što znači, struju koju tokom leta proizvedu, a premaši njihove potrebe, mogu prodati ili najbolje, deponovati u EPS-ovom elektrosistemu, preneo je RTS.

  Potpredsednica Vlade je dodala da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

  – Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju – rekla je Mihajlović.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]