• Ponoš: Sve televizije s nacionalnim frekvencijama su “Aleksandrove šarenice”

  Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da su izborne manipulacije mehanizam opstanka SNS-a na vlasti koja sama “nikada neće organizovati regularne izbore”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ponoš: Sve televizije s nacionalnim frekvencijama su “Aleksandrove šarenice”

  Ne treba se oslanjati na obećanja da će ispuniti preporuke ODIR-a. Neće. Ispuniće neke tehničke koje nemaju veze s krađom. Stanje u medijima je najočiglednija stvar kojoj treba remont. Sve televizije s nacionalnim frekvencijama su Aleksandrove šarenice. – rekao je Ponoš u untervjuu za Novu.

  On je ponovio stav koalicija Srbija protiv nasilja i NADA da nema smisla da opozicija ide “na unapred pokradene izbore”.

  Izbori na kojim ne učestvuju koalicije Srbija protiv nasilja i NADA nisu izbori. Izborna krađa na decembarskim izborima je dokumentovana i dokazana. Jako je važno da postoji široko rasprostranjeno razumevanje, pa čak i među SNS glasačima, da su ti izbori bili neregularni.– kazao je Ponoš.

  On je objasnio da je neophodno doneti leks specijalis kojim bi se moglo izaći iz izborne krize.

  To je pravni mehanizam kojim se pruža formalna mogućnost za izlazak iz krize organizovanjem izbora van redovnih rokova. Ali to svakako nije dovoljno. Važno je pod kakvim uslovima će se organizovati ti izbori. Nisu tema rokovi, nego uslovi. I drugo – treba nam novi, privremeni institucionalni mehanizam koji obezbedjuje i garantuje sprovođenje onoga što se dogovorimo. Drugim rečima, treba nam telo sa izvršnim ovlašćenjima.

  Prema njegovim rečima, iako je izborna krađa privukla ogromnu međunarodnu pažnju, Evropi i briselskoj administraciji su u fokusu teme poput rata u Ukrajini.

  Za ono što je njima kratkoročno posmatrano važno, korisniji im je saradnik nego partner. Vučić je koristan saradnik. On nije ugledan partner. A i za odrađivanje poslova, posebno oko Kosova, pragmatično je da se sve završava na istom šalteru. Borba za regularne uslove je naša, domaća poltička bitka za demokratizaciju Srbije.

  Ponoš se osvrnuo i na konstitutivnu sednicu i atmosferu u parlamentu rekavši da SNS primenjuje “prastari Šešeljev skupštinski obrazac – pravljenje cirkusa, personalno vređanje, ometanje…”

  Uveren sam da je takvo ponašanje SNS-a osmišljeno kako bi se Skupština obesmislila i kako bi se TV prenosi zasedanja učinili negledljivim. Sve to kako bi u odnosu na takvu Skupštinu i impotentnu Vladu Vučić izgledao kao jedini i nezamenjivi staratelj narodu i državi.

  Povodom najava predsednika Vučića da će razmotriti mogućnost da Srbija napusti Savet Evrope ako Kosovo postane član, Ponoš je istakao da se radi o “maskiranju onog što sprovodi i pranju od odgovornosti”.

  On je Briselskim odnosno Vučić-Kurti sporazumom pristao na ulazak Kosova u međunardone organizacije, a onda je prihvatanjem Ohridskog sporazuma pristao i na impementaciju. Vučić sad drami za domaću javnost kako bi mu to prošlo što bezbolnije. Pravda se kako ga je neko prevario, kako je Kurti trebalo da završi tri stvari, a završio je samo jednu pre ulaska u Savet Evrope. Time mu se omaklo priznanje da je on pristao na ulazak Kosova u SE, ali da su ga ponovo izigrali oko nekih obećanja Prištine. Znači – nema on problem s ulaskom Kosova u SE, a ni s tim što je ispao “skoro budala”, kako sam reče. – obrazložio je Ponoš.

  Komentarišući snimke na kojima se čuje da Sniniša Mali učestvuje u nelegalnim radnjama Ponoš je istakao da kompromitujuće podatke o samom vrhu vlasti imaju stranci.

  To se odnosi na Banjsku, na crnogorske klanove, na Jovanjicu, na niz korupcijskih šema oko infrastrukturnih projekata i javnih nabavki. Takve stvari su im korisne dok se ne objave, do tada su koristan ucenjivački mehanizam. Kad ih objave, znači da je pala cena onome koga ucenjuju. Curenje detalja iz skaj komunikacija iz slučaja Šarić znači da je cena pala. Na temu Banjske se i dalje lepo radi. – zaključio je Ponoš.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija