• Popis stanovništa u oktobru

  Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine. Planirano je da bude obavljen prošle godine, ali je odložen zbog epidemije virusa korona. Razmatralo se da počne u aprilu ove godine, ali kako su već bili zakazani izborili, odustalo se od toga i termin je pomeren za početak […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Popis stanovništa u oktobru

  Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji biće sproveden od 1. do 31. oktobra ove godine. Planirano je da bude obavljen prošle godine, ali je odložen zbog epidemije virusa korona. Razmatralo se da počne u aprilu ove godine, ali kako su već bili zakazani izborili, odustalo se od toga i termin je pomeren za početak oktobra, piše Euronews.

  Oko 15.000 popisivača, krenuće prvi dan oktobra na teren. Biće brojnih novina tokom ovog popisa u odnosu na popis iz 2011. godine, ali su one uglavnom organizacione prirode, nisu metodološke.

  Ljiljana Đorđević, načelnik Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku pojašnjava da se popis radi u skladu sa međunarodnim preporukama i standardima, da sve zemlje u svetu imaju obavezu da uključe određena pitanja kao što su pol, starost, mesto rođenja, državljanstvo. 

  I u ovom popisu, kao i 2011. godine, biće postavljano pitanje građanima vezano za invaliditet, jer u državi ne postoji registar osoba sa invaliditetom. Novina u odnosu na prethodni popis biće pitanje koje se odnosi na građane Srbije koji su radili u inostranstvu. Tokom prethodnog popisa postavljano je pitanje samo kada su se vratili u zemlju, dok će ovog puta popisivači tražiti podatak kada su otišli iz zemlje, kada su se vratili. Cilj je da se vidi u koju zemlju najčešće odlaze građani Srbije, u kom periodu su bili.

  „Biće novine i za pitanje koje se odnosi na broj dece. U prošlom popisu samo smo žene pitali koliko su rodile dece, a sada imamo zahteve istraživača da vidimo kakav je muški fertilitet, tako da će to isto pitanje biti postavljeno i muškarcima – koliko imaju biološke dece“, pojašnjava Đorđević.

  Foto: pixabay

  Popisivači sa laptopom

  Elektronsko popunjavanje anketa omogućiće i da podaci budu brže obrađine i da se rezultati pre objave. Naša sagovornica pojašnjava da je kod prethodnog popisa od završetka anketiranja do objavljivanja podataka trebalo skoro godinu dana, sada očekuje da će već u aprilu početi da se objavljuju konačni rezultati. 

  „Prema zakonu dužni smo do kraja novembra, mesec dana posle terenske realizacije popisa, objavimo preliminarne, prve rezultate. To je samo ukupan broj popisanih lica, stanova, domaćinstava po opštinama. Imamo i socijalne kategorije stanovništva – lica koja su u zatvorima, osobe koje su u socijalnim ustanovama, psihijatrijskim bolnicama, deca bez roditelja, beskućnike, migranti. Popis u tim ustanovama organizujemo sa resornim ministarstvima i nadležnim organizacijama (Komesarijat za izbeglice). Svi podaci moraju da se objedine, da se obrade. Planirali smo da od aprila počnemo sa objavljivanjem konačnih rezultata“, navodi Đorđević.

  Manje popisivača, brži rezultati

  Podseća da su na prethodnom popisu konačni rezultati objavljeni godinu dana nakon popisa. Razlog za to je što je popis rađen ručno, podaci su se slivali u Centar za obradu podataka gde su skenirani, korigovane greške. Sada će ta faza biti izbegnuta. 

  Popis stanovništva iziskuje i dodatna materijalna sredstva. Deo novca za sprovođenje popisa obezbedila je EU, a veći deo je iz državnog budžeta. Zbog elektronskog popisivanja ove godine učestvovaće manje popisivača.

  „Sada je daleko manje popisivača, prošli put je bilo oko 46.000 popisivača i oni su radili 15 dana, čak smo u nekim gradovima morali da produžimo popis. Ovoga puta idemo sa manjim brojem popisivača, ali će raditi mesec dana, jer trebalo bi nam puno laptopova. Produžili smo trajanje popisa, smanjili broj popisivača, smanjili dužinu njihovog zadržavanja u domaćinstvu“, pojasnila je Đorđević.

  Javni poziv za popisivače

  U popisu stanovništva ove godine radiće 15.000 popisivača, ali i oko 2.500 do 2.600 instruktora. Javni poziv za instruktore biće objavljen 20. juna, a poziv za popisivače će biti objavljen mesec dana kasnije, oko 20. jula. Svi će morati da prođu obuku, a zatim će se obaviti selekcija kandidata.

  „Biće potrebno znanje rada na računaru, osnovno znanje. Obuka će trajati pet dana i za instruktore i za popisivače, a nakon toga će biti selektovan potreban broj. Na obuci ćemo imati oko 18.000 kandidata, dok će na kraju biti angažovano 15.000 ljudi“, navodi Đorđević.

  Popisivači i instruktori moraju imati završenu srednju školu i biće angažovani na mesec dana. U Zavodu kažu da će se truditi da popisivači za taj pediod dobiju nadoknadu koja će biti na nivoou prosečne zarade u Srbiji. Insruktori će radiuti duže, jer oni treba da drže obuku popisivačima, oko mesec i po dana i shodno tome će imati veću zaradu.

  Foto: pixabay

  Zbog čega je odložen popis

  Popis stanovništva trebalo je da se radi prošle godine, ali je sve odloženo zbog epidemije virusa korona. Razmatrano je da nov termin bude april ove godine, ali već tada su bili zakazani izbori te je bilo neizvodljivo da se radi paralelno.

  Za decu mlađu od 15 godina odgovore daju njihovi roditelji, usvojitelji ili staratelji. Od dokumenata je potrebno samo znati JMBG. Podaci su zaštićeni i zagarantovana je tajnost podataka. Iz Republičkog zavoda za statistku kažu da je važno da se građani odazovu na popis, da nema razloga da podstanari strahuju i da se desi da ne otvore vrata popisivačima. Podsećaju da je njima važno gde osoba živi, a ne gde je prijavljena. Shodno tome ne treba da brinu ni vlasnici stanova ni podstanari koji žive u njima. Podaci popisa služe samo i isključivo u statističke svrhe. 

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija