• Porodična kuća Mileve Marić Anštajn u Rumi dobija novi izgled

  Projekat obnove kuće Mileve Marić Ajnštajn u Rumi, koji je podnela ova opština na konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“, komisija na čelu sa ministarkom Majom Gojković je odobrila, saopštilo je ovo ministarstvo. Plan je da radovi počnu u aprilu.Projekat je podnela opština Ruma na konkursu „Gradovi u fokusu“, a obnova kuće Marić Anštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 350 miliona dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Porodična kuća Mileve Marić Anštajn u Rumi dobija novi izgled
  Foto: Ministarstvo kulture

  Obnovu porodične kuće Mileve Marić Ajnštajn, velike naučnice svetskog glasa, finansijski će podržati Ministarstvo kulture, a u prvoj fazi projekta planirano je da se obavi njena potpuna rekonstrukcija, pa će nakon završenih arhitektonsko-građevinskih radova, buduća Spomen kuća Mileve Marić Ajnštajn imati galerijski prostor, spomen sobu, prostor za promocije, projekcije, predavanja i depo.

  Plan je da drugi deo projekta bude realizovan tokom 2025. godine, u godini kada se i obeležava 150 godina od rođenja Mileve Marić Anštajn. Objekat će imati dve tematske celine – memorijalnu sobu posvećenu porodici Marić, sa osvrtom na život i delo svetski poznate naučnice, kao i na rad njenog rođenog brata Miloša Marića, takođe istaknutog naučnika, čiju su radovi na polju mitoze i amitoze postavili temelje kloniranja, i galerijski prostor namenjen izlaganju bogatog savremenog stvaralaštva opštine Ruma.

  – Kuća u Železničkoj ulici 38, u kojoj je Mileva živela sa porodicom, ima nespornu istorijsku vrednost. Nakon dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić, koja je bila u privatnom vlasništvu, kuća je u septembru 2023. godine prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu. Obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture – navedeno je iz ovog ministarstva.

  Mileva Marić, rođena je u Titelu 1875. godine, a porodica Marić se 1877. godine seli u Rumu, gde je Mileva provela svoje detinjstvo i pohađala osnovnu školu. Kuća u Železničkoj ulici 38, u kojoj je Milena zivela sa porodicom, ima nespornu istorijsku vrednost. Nakon dugogodišnjeg urušavanja kuće porodice Marić, koja je bila u privatnom vlasništvu, kuća je u septembru 2023. godine, uz zalaganje opštine Ruma, prešla u opštinsko vlasništvo i sada su se stekli uslovi za njenu obnovu.

  Obnova kuće Mileve Marić Anštajn jedan je od 48 projekata širom Srbije koje ove godine finansira Ministarstvo kulture u iznosu od 350 miliona dinara, pa će tako u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti dobiti novi sjaj, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadrzaj.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem