• Poskupelo onlajn plaćanje

  U početku su usluge elektronskog bankarstva bile besplatne i banke su nas privukle da na taj način plaćamo račune. U uslovima epidemije pokazalo se da je to dobar način da se izbegne odlazak među ljude. Međutim, sada su te usluge poskupele. Da li se sada isplati plaćati putem interneta ili je lakše stajati u redu, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poskupelo onlajn plaćanje

  U početku su usluge elektronskog bankarstva bile besplatne i banke su nas privukle da na taj način plaćamo račune. U uslovima epidemije pokazalo se da je to dobar način da se izbegne odlazak među ljude. Međutim, sada su te usluge poskupele. Da li se sada isplati plaćati putem interneta ili je lakše stajati u redu, pita se RTS.

  Javni servis navodi da prosečna porodica na šalterima kroz provizije za plaćanje mesečnih računa za komunalije godišnje potroši oko 4.000 dinara. Ako se mesečno u proseku plati pet do šest osnovnih računa onlajn, uz naknadu od 15 dinara, to za godinu dana košta oko 1.000 dinara.

  U pojedinim bankama u sklopu tarife za održavanja tekućih računa, plaća se samo određeni broj transakcija, dok su u drugima, kažu bankari, cene simbolične, kako bi se pokrili troškovi servisa.

  Klijenti koji ovako plaćaju, obavešteni su da ta usluga nije više besplatna, ali dodaju, i dalje se uštedi. U Udruženju banaka kažu da banke mogu da menjaju cene svojih usluga, ali o tome moraju da obaveste klijente dva meseca pre primene novih tarifa.

  – Povećanje cena usluga sigurno nije popularan potez, ali treba imati u vidu da banke imaju visoke troškove ulaganja u nove tehnologije, softvere i opremu. Mora da se vodi računa i o bezbednosti i sigurnosti tih sistema, rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

  Fotografija: Nenad Stojković

  Broj onih koji su sa bankama ugovorili elektronsko bankarstvo raste. Sa 1,7 miliona korisnika na kraju prvog tromesečja prošle godine, do više od 2 miliona u istom periodu ove godine, što je povećanje od 29 odsto. Na to je verovatno uticala i korona. Mnogo bezbednije i za klijente i za šalterske službenike je takozvano beskontaktno plaćanje.

  – Onlajn je jeftinije i praktičnije za banku, jer nema više potrebu da ima filijalu, ima manje troškove, ali to ne znači da ona neće naplaćivati nešto niže nego što može, dokle god mogu da nam prodaju transkciju za 100 dinara, a ne ispod tako će biti, rekao je Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

  Odluka je banaka da naplaćuju neku vrstu usluge, a na klijentu da odluči da li mu to odgovara ili ne, dodaju u Kamatici. Ovakav način plaćanja jeste komforniji, ali i dalje je više građana koji račune na šalterima pojedinih komunalnih preduzeća i dalje plaćaju bez provizije, čak i one simbolične.

  Izvor: RTS
  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]