• Postupak protiv ginekologa iz Sremske Mitrovice još uvek u predistražnoj fazi

  Zapisnik o inspekcijskom nadzoru nad radom porodilišta u Sremskoj Mitrovici zbog smrti bebe je završen i poslat Višem javnom tužilaštvu u ovom gradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Postupak protiv ginekologa iz Sremske Mitrovice još uvek u predistražnoj fazi
  Foto: pixabay

  Javnost, međutim, neće imati uvid u zapisnik, budući da je još uvek u toku predistražna faza postupka pred ovim tužilaštvom.

  Kako za 021.rs poručuju iz Ministarstva zdravlja, nije moguće dostaviti ovaj dokument kako se ne bi ugrozio, omeo ili otežao postupak.

  Inspektori iz Novog Sada na terenu su bili 19. januara ove godine, istog dana kada je ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila da za dve nedelje očekuje izveštaj „šta se tačno desilo u Sremskoj Mitrovici“.

  Ona je tada za Tanjug navela da svi znaju koliko je nadležnima „svako dete važno, upravo zato što sva demografska istraživanja pokazuju da nas je sve manje“.

  Najvažnije su izjave svih koji su neposredno u porođaju učestvovali, šta se desilo pa dete nije moglo na drugi način da bude porođeno i kada se to sve zapravo desilo. – navela je tada ministarka.

  Istakla je i da „preambula nevinosti postoji, dok ne dokažete krivicu“ i da su „komplikacije prisutne kod svake intervencije“.

  Ali, postoji dozvoljeni i nedozvoljeni broj slučajeva.  Koliko je meni direktor bolnice rekao, kolega do sada nije imao incidente, postoje svedočenja po mrežama, ali ja kao ministar ne mogu da gledam mreže, već ono što meni kaže struka. Komora je ta koja će, po sadašnjem zakonu, odlučiti da li njemu ostaje licenca ili ne, pretpostavljam da će se porodica obratiti Komori Vojvodine i Sudu časti.- navela je ministarka.

  Na pitanje o akušerskom nasilju, Grujičić je tada odgovorila da će se „ići na hitnu rekonstrukciju (porodilišta), da kupatila izgledaju pristojno, da nigde ne curi neka voda“.

  Ne mogu se pripadnici Ministarstva zdravlja ili policije staviti u porodilišta… Ako treba, odvojićemo bolnice od porodilišta, i napraviti potpuno nova, da bi se ženama tamo pomagalo i da bi bile sigurne“, navela je Grujičić.

  Nakon smrti bebe u Sremskoj Mitrovici i prijave akušerskog nasilja od strane njene majke, na stotine žena javljalo se sa svojim iskustvima. One su svedočile o tome da akušersko nasilje u Srbiji traje već decenijama – od vikanja i šamaranja pa do sprovođenja zastarelih, bolnih i opasnih zahvata.

  Žene su retko prijavljivale ovakvo postupanje iz različitih razloga, poput nepoverenja u institucije,  nemogućnosti pronalaska veštaka koji bi veštačili u slučajevima koji bi mogli da budu štetni po njihove kolege i izostanka podrške okoline.

  Problem je i nepoznavanje svojih prava i pravnih mehanizama, a kada slučaj eventualno stigne do suda dolazi do novih prepreka. Sudski sporovi su dugi, naknade štete su niske, pa često dođe i do zastarelosti predmeta.

   

  Prijavite akušersko nasilje

   

  Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

  Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

  Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

   – Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)

   

  – Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs

   

  – Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs

   

  – Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem