• Poverenica: Žene svakodnevno suočene sa diskriminacijom, često je teško vidljiva

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da su žene, uključujući i one u javnom životu, svakodnevno suočene sa diskriminacijom, koju je često veoma teško videti, preniosi FoNet. Kako je ocenila u serijalu razgovora Stigma, „stakleni plafon na koji žena nailazi vidljiv je svakog dana, to su fini tanani mehanizmi, koji su teško vidljivi“. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poverenica: Žene svakodnevno suočene sa diskriminacijom, često je teško vidljiva

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da su žene, uključujući i one u javnom životu, svakodnevno suočene sa diskriminacijom, koju je često veoma teško videti, preniosi FoNet.

  Kako je ocenila u serijalu razgovora Stigma, „stakleni plafon na koji žena nailazi vidljiv je svakog dana, to su fini tanani mehanizmi, koji su teško vidljivi“.

  Prema njenim rečima, pozicija žena u javnom životu podrazumeva značajno veći pritisak nego u slučaju muškaraca, jer žive u patrijarhalnom svetu, u kojem vladaju dominantno muška pravila.

  „Ženama se prati svaki pokret i traži greška“, ukazala je Janković, koja smatra da se one uglavnom gledaju kroz prizmu uloge majke.

  Pri tome su, kako je napomenula, izložene marginalizaciji, objektivizaciji njihovog tela, seksizmu i drugim vidovima diskriminacije.

  U tom kontekstu, pozvala se i na rezultate istraživanja koje je pokazalo da je u Srbiji samo sedam odsto žena u politici pitano u svojstvu eksperata, u odnosu na prosek u Evropi koji je 18 odsto.

  Janković je primetila da su žene u novom sazivu Narodne skupštine već na konstitutivnoj sednici bile izložene negativnim komentarima i diskriminaciji.

  Na izborima održanim 3. aprila ove godine bilo je, ipak, više žena liderki, nego inače, uočila je Janković.

  Obavezujuće kvote pokazale su se kao neophodne, ocenila je ona i zaključila da je dobro što je u Skupštini Srbije 40 odsto žena, ali da bi trebalo da ih bude 50 odsto.

  Naslovna fotografija: ravnopravnost.gov.rs

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]