Predlog Vlade: Država da garantuje 125 miliona evra kredita Srbijagasa

Srbija će biti garant za kredite koje će javno preduzeće „Srbijagas“ uzeti kod banaka Unikredit, AIK i NLB Komercijalna, vidi se u predlogu zakona koji je upućen u skupštinsku proceduru, piše Nova ekonomija. Kako se navodi u tekstu, JP „Srbijagas“  planira da uzme kredite do 105 miliona evra (do 75 miliona evra kod Unikredit banke […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Predlog Vlade: Država da garantuje 125 miliona evra kredita Srbijagasa

Srbija će biti garant za kredite koje će javno preduzeće „Srbijagas“ uzeti kod banaka Unikredit, AIK i NLB Komercijalna, vidi se u predlogu zakona koji je upućen u skupštinsku proceduru, piše Nova ekonomija.

Kako se navodi u tekstu, JP „Srbijagas“  planira da uzme kredite do 105 miliona evra (do 75 miliona evra kod Unikredit banke i do 30 miliona evra kod NLB Komercijalne), kao i kredit od 2,35 milijardi dinara (što je oko 20 miliona evra ) kod AIK banke.

Vlada  Srbije je 30 decembra  uputila u skupštinsku proceduru predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist UniCredit Bank, NLB Komercijalne banke i AIK banke po zaduženju Javnog preduzeća Srbijagas.

U ugovorima o kreditima sa te tri banke, navodi se da je povlačenje sredstava kredita uslovljeno davanjem garancije Republike Srbije, piše u predlogu zakona.

To znači da se Srbija obavezuje da plati „dospele, a neizmirene obaveze“ Srbijagasa, u slučaju da to preduzeće samo ne izvrši obaveze prema bankama.

U  slučaju da po osnovu garancije izmiri obaveze „Srbijagasa“,  država će od tog javnog preduzeća imati pravo na povraćaj glavnice, kamate i svih pratećih troškova, kao i pravo da naplati zateznu kamatu.

Sredstva kredita preduzeće Srbijagas će koristiti se za finansiranje tekuće likvidnosti.

To javno preduzeće je, kako se navodi, prinuđeno da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa, što dikretno utiče na njegovu tekuću likvidnost, jer se radi o kupovini gasa po značajno većim nabavnim cenama.

Uvoz interventnih količnia prirodnog gasa se uglavnom plaća avansno i Srbijagas nije u mogućnosti da iz tekuće likvidnosti obezbedi potrebna sredstva. – navodi se u predlogu zakona.

Izvor: Nova ekonomija

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija