• Predstavljamo filmove iz “Enter Dok” takmičarske selekcije DOK #5 festivala

  Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani. Program festivala se sastoji iz filmova podeljenih u glavni i takmičarski program. “Enter Dok“ je takmičarska selekcija u okviru koje će biti dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike sastavljenog od tri ljubitelja filma […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predstavljamo filmove iz “Enter Dok” takmičarske selekcije DOK #5 festivala

  Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u mts Dvorani.

  Program festivala se sastoji iz filmova podeljenih u glavni i takmičarski program.

  “Enter Dok“ je takmičarska selekcija u okviru koje će biti dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike sastavljenog od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

  Jezik ptica

  Film Jezik ptica francuskog autora Erika Biloa zamišljen je kao ironičan pregled istorije pokušaja uspostavljanja dugoželjene komunikacije sa pticama. Kroz seriju susreta sa muzičarima i teoretičarima muzike, ovo ostvarenje postavlja pitanje da li cvrkutanje ptica služi samo biološkoj svrsi ili ima neke poetske kvalitete i/ili utvrđena pravila. Međutim, često apsurdni napor da se otkrije tajna ptičjeg jezika motivisan je ne samo radoznalošću već i uznemirujućom željom čoveka da dominira.

  Kudelka: Ponovo preko iste reke

  Kudelka: Ponovo preko iste reke turskog reditelja Džokšuna Ašara je pogled izbliza na prošlost legendarnog Magnum fotografa Josefa Kudelke, sećanja, njegova razmišljanja o fotografiji, njegov stav o životu i njegovo emotivno putovanje kroz “Ruševine”, njegov poslednji projekat, koji govori o arheološkim ruševinama antičkih gradova mediteranske regije.

  Delovi tela

  Delovi tela autorke Kristi Gavara Flanagen iz SAD prati evoluciju „seksa“ na velikom platnu iz perspektive žene, otkrivajući neprijatnu stvarnost iza nekih od najpoznatijih scena u istoriji bioskopa i slaveći hrabre stvaraoce koji vode put promena.

  Moj drug Tomi

  Radnja filma Moj drug Tomi prikazuje istinitu priču o 40-godišnjem muškarcu Tomiju Liju (Tommy Lee) koji živi sa veoma strogim i religioznim roditeljima iz Koreje. Tomi nikada nije kuvao, bio na ljubavnom sastanku, poljubio devojku, ne poseduje račun u banci. Kada njegov najbolji prijatelj Nem odluči da Tomija odvede na epsko putovanje, otkriva se čitav svet napetosti, strahova i trauma iz prošlosti.

  Mavena

  Mavena Andrije Lekića predstavlja četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice; fenomen virdžine; ljubav između sestre i brata koji ima trajno ostećenje mozga i poslednji dani njegovog oca u terminalnoj fazi maligne bolesti. Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja; o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

  Scena iz filma „Mavena“ (foto DOK promo)

  Ulaznice za festival mogu se nabaviti na blagajni mts Dvorane i online.

  Celokupan program petog izdanja DOK-a dostupan je na zvaničnom sajtu festivala.

  Naslovna fotografija: Scena iz filma „Delovi tela“ (Fotografija: Frazer Bradshaw)
  Ostale fotografije: DOK promo
  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI