• Preminula Branka Veselinović

  U 105. godini peminula je Branka Veselinović, srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica. U svojoj karijeri glumila je u više od 100 predstava, više od 50 televizijskih serija i filmova. Bila je najstarija živa glumica na svetu, dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad. Rođena je 16. septembra 1918. godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Preminula Branka Veselinović

  U 105. godini peminula je Branka Veselinović, srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica. U svojoj karijeri glumila je u više od 100 predstava, više od 50 televizijskih serija i filmova. Bila je najstarija živa glumica na svetu, dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

  Rođena je 16. septembra 1918. godine u Novom Bečeju. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

  Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, sa 19, otišla je na praksu 1938. u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

  Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine. Jedini žal joj je bila što nije rodila dete.

  Bila su u braku 64 godine, sve do njegove smrti 2012. Sa njim je osnovala i Fond za pomoć deci sa invaliditetom, a humanitarni rad je bio ono po čemu je u javnosti bila prepoznata:„Čovek sebe ne treba da voli zbog sebe nego zbog drugih ljudi”.

  Od 1980. četiri godine je bila ambasadorka UNICEF-a. Osnovala je i glumačku nagradu „Branka i Mlađa Veselinović” .

  Legat glumice se od 2018. godine nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Beogradu.

  Naslovna fotografija: wikipedija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura