Preminula Bratislava Buba Morina

Nekadašnja ministarka Bratislava Buba Morina preminula je sinoć u Nišu u 76. godini, prenose mediji. Morina je rođena u Nišu 4. marta 1947. godine. Osnovnu školu „Ivo Andrić“ završila je u Nišu, a zatim Gimnaziju „Svetozar Marković“. Tokom srednjoškolskih i ranih studentskih dana bila je aktivna kao golman u ženskom rukometnom klubu „Železničar“ Niš. Završila […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Preminula Bratislava Buba Morina

Nekadašnja ministarka Bratislava Buba Morina preminula je sinoć u Nišu u 76. godini, prenose mediji.

Morina je rođena u Nišu 4. marta 1947. godine. Osnovnu školu „Ivo Andrić“ završila je u Nišu, a zatim Gimnaziju „Svetozar Marković“. Tokom srednjoškolskih i ranih studentskih dana bila je aktivna kao golman u ženskom rukometnom klubu „Železničar“ Niš. Završila je Pravni fakultet.

Svoje prvo radno angažovanje ostvaruje u tadašnjem Niškom SUP-u, a zatim prelaskom u Beograd radi u SIV-u (Saveznom izvršnom veću).

Početkom 80-ih godina prelazi u Prištinu i obavlja poslove u Pokrajinskom komitetu Kosova i Metohije. Početkom raspada bivše SFRJ bila je zagovornik opstanka tadašnje Jugoslavije i te svoje stavove je artikulisala kroz organizaciju „Pokret žena za očuvanje Jugoslavije“.

Rasplamsavanjem ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih godina i velikim prilivom izbeglica na teritoriju Srbije, Vlada Srbije imenuje je za Komesara za izbeglice. Radila je na zbrinjavanju preko 700 hiljada prognanih i raseljenih lica. Kasnije je obavljala funkciju Ministarke za brigu o porodici.

Ratne 1999. godine bila je na funkciji Savezne ministarke za izbeglice i interno raseljena lica i u tom periodu se aktivno bavila dopremanjem humanitarne pomoći Srbiji i SR Jugoslaviji.

Poslednji radni angažman bio je na mestu savezne poslanice u Saveznoj Skupštini Jugoslavije. 

O datumu i vremenu sahrane porodica će dati naknadno obaveštenje.

Predsednik Srbije uputio telegram saučešća

-Sa tugom sam primio vest o smrti Bratislave Bube Morine, žene koja je najveći deo političkog angažmana posvetila brizi za prognane i izbegle iz ratnih područja bivše Jugoslavije, primivši na sebe veliki deo obaveza za stotine hiljada ljudi i porodica koje su spas našle u našoj zemlji. Pamtićemo je kao velikog i neumornog borca i humanitarca. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima njenog rada. Neka počiva u miru – navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

IN Medija

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Srbija