• Preminuo glumac Radko Polič

  Pozorišni i filmski glumac Radko Polič – Rac preminuo je, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Slovenije, javio je N1. Radko Polič je rođen za vreme Drugog svetskog rata u Črnomlju. Diplomirao je na katedri drama i umetnički govor na AGRFT-u 1965. godine. Bio je glumac koji je stvorio više od stotinu pozorišnih, preko pedeset filmskih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Preminuo glumac Radko Polič

  Pozorišni i filmski glumac Radko Polič – Rac preminuo je, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Slovenije, javio je N1.

  Radko Polič je rođen za vreme Drugog svetskog rata u Črnomlju. Diplomirao je na katedri drama i umetnički govor na AGRFT-u 1965. godine.

  Bio je glumac koji je stvorio više od stotinu pozorišnih, preko pedeset filmskih i desetine radijskih uloga.

  Radko Polič Rac ostavio je neizbrisiv trag u pozorištu u Sloveniji. Spisak njegovih uloga, po kojima će ostati u sećanju publike i slušalaca, zaista je dugačak i neprocenjiv.

  Rac je bio i jedan od najcenjenijih filmskih glumaca kako u Sloveniji, tako i zemljama bivše Jugoslavije.

  Radka Poliča generacije pamte po ulogama nemačkih oficira, za koje kaže da je igrao drugačije, toplije, nego što su to radile njegove kolege. Najpoznatiji među njima je kapetan Ditrih, iz kultnog filma i televizijske serije „Balkan ekspres“. Poslednju ulogu pre „Ravne gore“ ostvario je u u filmu „Falsifikator“ Gorana Markovića, gde je igrao Tita. Pre toga se dugo godina nije pojavljivao u srpskoj kinematografiji, od poslednjeg filma Živojina Pavlovića „Država mrtvih“ 2002. godine.

  Scena iz filma „Balkan ekspres“

  Polič je rođen 18. avgusta 1942. godine u Črnomelju, u porodici partizana. Preselili su se u Beograd tri godine kasnije, a zatim i u Zapadni Berlin, da bi se tek posle deset godina vratili u Sloveniju.

  Beograd je moja druga kuća. Na Dorćolu smo, sa kraćim pauzama, živeli do moje 15. godine. Tu sam hteo da upišem Akademiju, ali sam zbog oca ostao u Ljubljani. Danas sa žaljenjem kažem da mi je pola srca uvek u Beogradu, ako ne i celo srce. I u ovim godinama bih se preselio tamo, imam mentalitet koji nije slovenački. – kazao je slavni glumac.

  On ističe da otkada se Jugoslavija raspala ima dve domovine, Sloveniju i Srbiju, ali da nema državu.

  Tokom karijere, koju je počeo ranih šezdesetih, igrao je u više od 150 filmova i pozorišnih predstava. Bio je oženjen tri puta i ima dva sina. Njegov brak sa glumicom Milenom Župančič mediji su često poredili sa romansom Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona. Njihova ljubav je nedavno pretočena i u pozorišnu predstavu „SNG“, u kojoj oboje igraju, a čiji tekst i režiju potpisuje Milenin sadašnji muž Dušan Jovanović.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Film

  Večeras i sutra “Ruski konzul” u KC bioskopu

  Večeras i sutra na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra Inđija nalazi se film “Ruski konzul”. Uloge tunače: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar […]