• Preminuo Kornelije Kovač

  Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu. Otac mu je bio violinista, a majka pevačica u horu opere, pa je nekako bilo logično da on krene sličnim putem i postane pijanista. Njegov brat Mihajlo Kovač takođe se bavio muzikom u mladosti, ali se potom opredelio za novinarstvo i politiku. Prvu kompoziciju „Pusti […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Preminuo Kornelije Kovač

  Kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu.

  Otac mu je bio violinista, a majka pevačica u horu opere, pa je nekako bilo logično da on krene sličnim putem i postane pijanista.

  Njegov brat Mihajlo Kovač takođe se bavio muzikom u mladosti, ali se potom opredelio za novinarstvo i politiku.

  Prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ napisao je već sa 14 godina. Prvi bend BKB, koji je svirao džez muziku, osnovao je 1961. Od 1966. do 1968. bio je član sarajevske grupe Indeksi.

  Kada se preselio u Beograd, septembra 1968. godine, Kornelije je osnovao „Korni grupu“, čiji su članovi bili, između ostalih: Zdravko Čolić, Dado Topić, Zlatko Pejaković, Josip Boček, Dušan Prelević… Učestvujući na „Opatijskom festivalu“ sa pesmom „Moja generacija“ 1974. godine, odneli su pobedu koja im je omogućila predstavljanje zemlje na prestižnom muzičkom takmičenju, „Pesmi Evrovizije“. Međutim, grupa se ubrzo raspala, a Bata Kovač je nastavio samostalno svoj kompozitorski rad.

  Skoro pa da ne postoji ozbiljnije muzičko ime nekadašnje Jugoslavije koje nije prošlo kroz bend Bate Kovača ili je sarađivalo sa njime. Najpoznatiji je svakako Zdravko Čolić, za čiju je solo karijeru Kovač kasnije napisao većinu pesama. Kroz grupu su prošli još i: Dušan Prelević, Dalibor Brun, Zlatko Pejaković, Vladimir Furduj Furda, Seka Kojadinović… Tokom karijere komponovao je i za: Oliveru Katarinu, Biseru Veletanlić, Nedu Ukraden, Mikija Jevremovića, Mišu Markovića, Lepu Brenu, Boru Đorđevića…

  Uvek sam uživao kada napravim dobru muziku, ma kom žanru ona pripadala. I, kada već nešto napišem, onda to kasnije mnogo puta preslušavam, razmišljam o tome. Retko kada doterujem jer mislim da je nabolje ono što prvo izađe – rekao je u intervjuu za Vreme pre nekoliko godina.

  Početkom osamdesetih godina prošlog veka živeo je u Engleskoj, gde je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima, od Berni Mardsena (gitariste grupe Vajtsnejk) do Pola Džonsa (pevača Manfred Mena). Bio je u braku sa Spomenkom Kovač i otac je tri ćerke: Aleksandre, Kristine i Anje.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura