• Prijedorčani: Đe utekla krava sa inđijskog murala?

  Deo murala koji je ulični umetnik iz Inđije, Dejan Ivanović Wuper, oslikao na bočnom zidu zgrade Pošte Srpske u Prijedoru kao poklon Inđije, prekrečen je na insistiranje radnika Pošte Srpske. Na muralu su oslikani brat I sestra koji su zagrljeni I predstavljaju bratske opštine Inđiju I Prijedor, u pozadini je oslikana krava na livadi. Upravo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prijedorčani: Đe utekla krava sa inđijskog murala?

  Deo murala koji je ulični umetnik iz Inđije, Dejan Ivanović Wuper, oslikao na bočnom zidu zgrade Pošte Srpske u Prijedoru kao poklon Inđije, prekrečen je na insistiranje radnika Pošte Srpske. Na muralu su oslikani brat I sestra koji su zagrljeni I predstavljaju bratske opštine Inđiju I Prijedor, u pozadini je oslikana krava na livadi. Upravo je krava sporni detalj murala koji je umetnik prekrečio nakon otvaranja.

  Odmah nakon predstavljanja murala, Wuper je prekrečio kravu. Da “nedostaje” krava primetili su prijedorčani te su tu konstataciju objavili i dokumentovali na driuštvenim mređama.

  – Mural koji je oslikan na fasadi prijedorske pošte je poklon grada Inđije. Nije prošao nikakvu selekciju niti žiriranje, ali sreća u nesreći je što autor murala zna šta radi i čovjek je za poštovanje, međutim… Pošto smo u eri besmisla i momenata kada se pitaju oni koji o takvim stvarima generalno pojma nemaju, a odlučuju o svemu, vjerovatno su odlučili da cenzurišu i kravu. Da da, dobro ste pročitali. Krava je problem. Šetajući danas pored murala primjetim da nema krave. Đe utekla krava? Krava je izgleda prošetala na drugi pašnjak ili su je otjerali oni koji se stide… KOME SMETA KRAVA? – napisao je Miroslav Stakić vizuelni umetnik iz Prijedora.

  Krava je prekrečena na insistrianje radnika Pošte Srpske, potvrdio je za IN Medija Dejan Ivanović Wuper.

  Foto: Dejan Ivanović – WUPER

  -U jednom trenutku iz zgrade pošte izašla je neka žena i rekla da nije primereno da krava bude na zidu pošte. Rekla je da je problem u tome što je krava iscrtana na zidu koji je spoljni zid direktoricine kancelarije i da to nema smisla. Malo sam se začudio ali sam pristao da prekrečim kravu i rešim problem. – kaže umetnik za IN Medija

  Wuper ističe da je mural simbolika koja predstavlja dve bratske opštine, da su motivi sa murala primereni podneblju i tematski i simbolično, da nemaju veze sa Poštom Srpske niti sa bilo kojim službenikom u njoj.

  -Pre mesec dana u Parizu sam crtao krave, niko se nije bunio. O umetnosti treba da sude umetnici i ljubitelji umetnosti. Ideja nije bila da bilo koga uvredim muralom ili da poručim da je krava i zato sam pristao da sporan detalj uklonim. – objašnjava Ivanović.

  Saga o kravi na muralu u Prijedoru se nastavlja, jer se prema navodima izvora bliskih gradskoj vlasti u Prijedoru razmatra da krava bude vraćena na mural.

  Pročitaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/wuperov-mural-poklon-prijedoru/

  Manifestacija ” Dani Inđije u Prijedoru” održana je u ovom gradu od 19. do 21 avgusta  i na taj način ujedno je nastavljena saradnja na osnovu Memoranduma o saradnji koji su potpisali čelnici Grada Prijedora i Opštine Inđija u martu prošle godine.

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija