• Primer Holandije koji može da primeni Inđija, zeleni krovovi autobuskih stajališta

  U tekućoj godini budžetom lokalne samouprave planirano je 6,2 miliona dinara za izradu i montažu nadstrešnica za autobuska stajališta na teritoriji inđijske opštine. Milionska izdvajanja za zamene i montaže novih autobuskih stajališta na teritoriji Inđijske opštine mogli bi se smanjiti primenom projekta holandskog grada Utrecht. Ovaj grad od 2019. godine realizuje projekat postavljanja 300 autobuskih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Primer Holandije koji može da primeni Inđija, zeleni krovovi autobuskih stajališta

  U tekućoj godini budžetom lokalne samouprave planirano je 6,2 miliona dinara za izradu i montažu nadstrešnica za autobuska stajališta na teritoriji inđijske opštine. Milionska izdvajanja za zamene i montaže novih autobuskih stajališta na teritoriji Inđijske opštine mogli bi se smanjiti primenom projekta holandskog grada Utrecht. Ovaj grad od 2019. godine realizuje projekat postavljanja 300 autobuskih stajališta sa ozelenjenim krovovima kao „bee-friendly“ mestima za ugrožene vrste

  Javno preduzeće „Inđija put“ postavila je tokom protekle godine tri autobuska stajališta I tada je najavljeno da je u planu je postavka “još nekolicine” za 2023. godinu.

  Direktor JP”Inđija put” Marko Gašić je u novembru prošle godine najavio postavku dodatnih stajališta tokom ove godine.

  -Planira se postavka za 2023. godinu, javlja se potreba u Ljukovu i Maradiku. Ima još puno mesta na kojima planiramo, u toku je mapiranje da bi početkom 2023. godine krenula izradnja. U pitanju su neuređena stajališta koja nemaju platoe i nadstrešnice. – objasnio je  Gašić novembra prošle godine.

  U skladu sa najavama ovi projekti su uvršteni u budžet za 2023. godinu po čemu bi se za ove namene izdvojilo 6,2 miliona dinara.

  Vladimir Gak je početkom prošle 2022. godine najavio ponovnu zamenu autobuskih stajališta jer su ova sadašnja skaradna.

  -To su manjkvosti javnih nabavki, prođe javnu nabavku na najniu cenu I od prilike ispuni parameter koje ste ste zadali I zato imamo tako skaradna autobuska stajališta, ali popravićemo to. – kazao je Gak u februaru prošle godine.

  “Skaradna autobuska stajališta” postavljena su 2018. godine i tada je u za te namene izdvojeno 2,8 miliona dinara.

  Tada je lokalna samouprava najavila da je pet lokacija u gradu te 2018.godine trebala su biti postavljena „najsavremenija stajališta koja postoje u Srbiji“. Osim potpuno drugačijeg izgleda, nova stajališta trebala su da poseduju mogućnost postavljanje solarnih panela i punjače za mobilne telefone.

  Projektom je predviđeno da se postave kod starog tržnog centra, Suda, Kulturnog centra i za oba smera kod autleta. Postojeća stajališta će se reparirati i postaviti na mestima gde trenutno nema natkrivene stanice ili koja su u lošem stanju.

  „Ovo je početak modernizacije svih autobuskih stanica kako bi građani imali funkcionalnije i lepše mesto za čekanje prevoza. Osim toga, lokalna samouprava ovim prati trend ekonomskog razvijanja opštine sa željom da se pruže najkvalitetnije usluge svim putnicima koji žive i rade u opštini Inđija.“

  Foto: planiran izgled autobuskih stajališta – indjija.rs / 10.12. 2018. godina

  Umesto najavljenog modernog stajališta najboljeg u Srbiji, inđinčani su dobili metalnu konstrukciju, bez bočne zaštite od vetra i kiše, bez kanti za smeće i na oronuloj podlozi.

  Nepune 4 godine nakon toga lokalni funkcioneri priznaju građanima da su u pravu kada kritikuju izgled i funkcionalnost autobuskih stajališta i raspisuju javne nabavke za zamenu postojećih.

  Primer Holandije

  Veće grada Utreht, u saradnji sa agecijom za oglašavanje Clear Channel, 2019. godine transformisalo je 35 autobuskih stajališta širom grada u “pčelinje stanice”. Adaptacija uključuje instalaciju zelenih krovova na autobuskim stajalištima, stvarajući „bee-friendly“ mesta za ugrožene vrste.

  Zeleni krovovi mogu da pomognu u hvatanju finih čestica prašine, upijanju kišnice i pružanju hladovine. Oni takođe obezbeđuju biodiverzitet u gradu, dodatni sadržaj za insekte kao što su pčele.

  Pčele su ugrožena vrsta u Holandiji kao I u širom Evrope, projekat prepoznaje njihove vrednosti u ekositemu države. Pored 316 autobuskih stajališta sa zelenim krovovima, njih 96 ima solarne panele, a sva stajališta poseduju LED rasvetu i sedišta od bambusa.

  Projekat je deo cilja grada Utrehta da postane kompletno ekološki zaokružen grad do 2050. godine.

  Izvor:Utrecht.nl, Archdaily.com

  Naslovna fotografija: Barbara Verbij

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija