• Produžavaju se olakšice za zapošljavanje novih radnika

  Vlada Srbije je predložila je da se do kraja 2024. godine produži primena postojećih olakšica za zapošljavanje novih radnika koje podrazumevaju povraćaj dela plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i povraćaj dela poreza na zarade (u procentu od 65 odsto do 75 odsto). Kako piše Nova ekonomija, primena postojećih olakšica trebalo je da traje do […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Produžavaju se olakšice za zapošljavanje novih radnika
  Foto: Pixabay

  Vlada Srbije je predložila je da se do kraja 2024. godine produži primena postojećih olakšica za zapošljavanje novih radnika koje podrazumevaju povraćaj dela plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i povraćaj dela poreza na zarade (u procentu od 65 odsto do 75 odsto).

  Kako piše Nova ekonomija, primena postojećih olakšica trebalo je da traje do 31. decembra ove godine, a sada se predlaže produženje tog roka.

  Vlada je u skupštinsku proceduru uputila dva predloga zakona: predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i predlog zakona o izmenama zakona o porezu na dohodak građana.

  Mere podsticaja se odnose na zapošljavanje nezaposlenih lica koja su na evidenciji kod Nacionalne službe za zapošljavanje, a za veliki broj poslodavaca koji su ih koristili u prethodnom periodu predstavljaju značajnu finansijsku olakšicu u poslovanju, piše u obrazloženju zakona.

  Ko može da ostvari ove olakšice?

  Olakšice u vidu povraćaja dela plaćenih doprinosa i poreza na zarade može da  ostvari poslodavac ako zasnivanjem radnog odnosa sa novozaposlenim licem poveća broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih na dan 31. mart 2014. godine, piše u važećim zakonima. Olakšice može da koristi i poslodavac koji započeo obavljanje delatnosti nakon 31. marta. 2014.

  Poslodavac ima pravo na povraćaj plaćenih doprinosa to:

  1. 65 odsto ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim, a najviše sa devet novozaposlenih lica.

  2. 70 odsto ako je zasnovao radni odnos sa najmanje 10, a najviše sa 99 novozaposlenih lica;

  3. 75 odsto ako je zasnovao radni odnos sa najmanje 100 novozaposlenih lica.

  Poslodavac – pravno lice koje se razvrstava u mikro i mala pravna lica, kao i preduzetnik, preduzetnik paušalac ili preduzetnik poljoprivrednik, koji zasnuje radni odnos sa najmanje dva nova lica, ima pravo na povraćaj 75 odsto plaćenog poreza na zaradu za novozaposleno lice i plaćenog doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

  Novozaposlenim licem se smatra lice sa kojim je poslodavac zaključio ugovor o radu, koje je prijavio na obavezno socijalno osiguranje u Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i koje je pre zasnivanja radnog odnosa kod Nacionalne službe za zapošljavanje bilo bez prekida prijavljeno kao nezaposleno najmanje šest meseci, a lice koje se smatra pripravnikom najmanje tri meseca.

  Povećava se neoporezivi deo zarade

  Izmenama zakona o porezu na dohodak građana predloženo je i povećanje neoporezivog iznosa zarade sa 21.712 dinara na 25.000 dinara mesečno od 1. januara 2024. godine. 

  To praktično znači da se smanjuje osnovica poreza na zaradu pa samim tim i iznos poreza koji se plaća po tom osnovu. – piše u obrazloženju.

  Takođe, u tom predlogu piše da će se prvo usklađivanje neoporezivog iznosa zarade od 25.000 dinara godišnjim indeksom potrošačkih cena vršiti počev u 2025. godini.

  Naslovna: Pixabay

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]