• Profesori novinarstva iz Novog Sada zahtevaju od rukovodstva RTV-a da ne gasi O radio

  „Smatramo da bi gašenjem O radija bila naneta šteta javnom interesu, posebno u sferi kvalitetnog i pravovremenog informisanja mladih“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Profesori novinarstva iz Novog Sada zahtevaju od rukovodstva RTV-a da ne gasi O radio
  Foto: Autonomija.info

  Kako prenosi Autonomija.info, profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izrazili su zabrinutost zbog nedavnih informacija o mogućem gašenju Omladinskog radija (O radio) Radio-televizije Vojvodine (RTV) i ocenili da bi to bilo “neprihvatljivo” i da bi tako bila naneta šteta javnom interesu.

  Smatramo neprihvatljivim što zaposleni u redakciji ali i javnost o ovim planovima nisu obavešteni na odgovarajući način: bez transparentnog i jasnog obrazloženja. Ukoliko je informacija tačna, način njenog saopštavanja pokazuje nedostatak odgovornosti menadžmenta RTV-a prema građanima.– naveli su u saopštenju za javnost.

  Kako su dodali, redakcija O radija je tokom desetogodišnjeg postojanja postigla značajne uspehe i dobila više priznanja.

  Smatramo da bi gašenjem O radija bila naneta šteta javnom interesu, posebno u sferi kvalitetnog i pravovremenog informisanja mladih, što je uloga koju ovaj medij unutar pokrajinskog javnog medijskog servisa od samog početka ispunjava. – piše u saopštenju.

  Dodaje se da Odsek za medijske studije ima višegodišnju saradnju sa O radijom, gde studenti uspešno primenjuju stečena znanja kroz praktičan rad, čime taj radio aktivno doprinosi i edukaciji mladih novinara i novinarki.

  Koalicija za slobodu medija ocenila je da je najava gašenja O radija “atak na medijske slobode i javni interes mladih”.

  O dešavanjima u pokrajinskom javnom servisu i najavi gašenja medija namenjenog mladima – čime se uskraćuje ostvarivanje javnog interesa ove populacije i urušavaju medijske slobode – obavestićemo OEBS, Delegaciju EU u Srbiji, te sve relevantne novinarske i medijske međunarodne organizacije. – navodi se u današnjem saopštenju te koalicije.

  Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i Granski sindikat kulture i umetnosti Nezavisnost.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina