• Proglas u 5 do 12: Za slobodne medije moraju da se bore i građani

  Urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog sveta, upozorili su Koalicija za slobodu medija (Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Asocijacija medija, Lokal press, AOM i Slavko Ćuruvija Fondacija) i Granski […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Proglas u 5 do 12: Za slobodne medije moraju da se bore i građani

  Urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog sveta, upozorili su Koalicija za slobodu medija (Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Asocijacija medija, Lokal press, AOM i Slavko Ćuruvija Fondacija) i Granski sindikat Kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ u zajedničkom proglasu objavljenom povodom Međunarodnog dana slobode medija, koji se danas obeležava širom sveta.

  – Bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji. Kada imamo medijski mrak, sva ljudska prava su ugrožena i niko ne može da se oseća bezbedno – navodi se u proglasu.

  Kako se dodaje, svetski Dan slobode medija i ove godine Srbija dočekuje u medijskom mraku, uz dominaciju lažnih vesti i propagande, iza kojih najčešće stoje politički moćnici.

  – Govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu. Informativni brlog onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazi mediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornci populističkih i antidemokratskih politika – upozoravaju Koalicija za slobodu medija i Nezavisnost.

  APEL GRAĐANIMA
  – Apelujemo na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase, koja je u ovoj zemlji danas duboko ponižena.
  – Ne dozvolite da u vašim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći.
  – Slobodni mediji i profesionalni novinari i drugi medijski radnici su vaš glas, glas svih građana. Slobodni mediji obezbeđuju moć u rukama građana, jer su oni kontrolori donosioca odluka.

  Ove organizacije podsećaju na višegodišnji trend gušenja medija koji deluju u skladu sa kodeksom struke i navode da su profesionalni novinari izloženi svakodnevnim pritiscima i pretnjama samo zbog toga što zastupaju javni interes.

  – Niko za te pretnje ne odgovora, a često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima. Građani moraju da budu svesni da su te pretnje direktan atak na slobode svih nas. I zato treba da dignu glas i zahtevaju od institucija da deluju po zakonu – upozoravaju oni u proglasu.

  „Demokratsko društvo ne mogu da izgrade samo hrabri novinari, našem društvu potrebni su hrabri građani. Bez građanske hrabrosti i odlučnosti nema ni slobodnog društva.“
  Iz Proglasa Koalicije za slobodu medija i GS Nezavisnost

  5 minuta gromoglasne tišine

  Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

  U Srbiji se svake godine organizuje akcija „5 minuta gromoglasne tišine“, kada elektronski mediji u 5 do 12 prekidaju redovan program i puštaju proglas novinarskih uzdruženja.

  I ove godine pozivamo novinare i medije da se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ i isključe ton i sliku u svojim programima, a građanima poručujemo da budu aktivni u zaštiti svojih prava time što će podržati slobodne medije. – navode Koalicija za slobodu medija i Granski sindikat Kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ u zajedničkom proglasu.

  Fotografija: Youssef Hanna

  POGLEDAJ JOŠ:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/sper-mediji-o-svom-polozaju-cute/

  Radovan Nikolić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Poljoprivrednici prijavili protest za ponedeljak

  Skoro sve članice Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije donele su odluku da će izaći na proteste u ponedeljak, 13. novembra. Kako prenosi Agroklub, protest je zvanično prijavljen MUP-u, […]

  Zimsko računanje vremena od nedelje 29. oktobra

  Letnje računanje vremena u 2023. godini prestaje u nedelju 29. oktobra u 3 časa ujutro. U noći između subote i nedelje časovnike treba pomeriti za jedan sat unazad, sa 3 na 2 časa, u skladu sa […]