Program kapitalnih investicija za koji niko nije imao predloge ni sugestije

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Inđija odbornici su usvojili dokument u kome je jasno ucrtan put ili pravac kojim će Inđija kao opština ići u naredne četiri godine. Reč je o Programu kapitalnih investicija, za koji predstavnici lokalne samouprave navode da je bilo naophodno izraditi jer se na taj način novac građana Inđije racionalno troši. […]

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp
Program kapitalnih investicija za koji niko nije imao predloge ni sugestije

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Inđija odbornici su usvojili dokument u kome je jasno ucrtan put ili pravac kojim će Inđija kao opština ići u naredne četiri godine.

Reč je o Programu kapitalnih investicija, za koji predstavnici lokalne samouprave navode da je bilo naophodno izraditi jer se na taj način novac građana Inđije racionalno troši. Za izradu takvog dokumenta neophodna je javna rasprava odnosno mišljenje stručnjaka ali i građana jer je reč o njihovom novcu. Građani kroz poreze pune opštinski budžet.

Međutim, o kapitalnim investicijima koje su navedene u dokumentu, čija je realizacija planirana do 2027. godine, govori se već više od deceniju uglavnom kao predizborno obećanje.

S druge strane, nije bilo sugestija niti predloga građana na sam Nacrt Programa prilikom javne rasprave koja je održana početkom jula.

Zašto je potreban Program?

Obrazloženje lokalne samouprave prilikom izrade Programa je bilo da “u narednom razvojnom periodu opštinu Inđija očekuje značajna investiciona aktivnost” te je to, kako se navodi, bio razlog da se krene za izradom već pomenutog Programa.

U samom Programu se građanima obratio pismom i predsednik opštine Vladimir Gak koji navodi, između ostalog, da je svrha dokumenta “stvaranje uslove da se javna sredstva, koja se plaćaju kroz poreze i drugih obaveze, koriste racionalno.”

Osim predlagača Nacrta Plana, većnika i odbornika, pismo predsednika opštine nisu imali priliku da vide oni kojima je pismo namenjeno – građani Inđije. Doduše, tvrdi lokalna vlast, Nacrt Programa kapitalnih investicija je bio na javnoj raspravi koja je sprovedena od četvrtog do osmog jula ove godine.

Lokalni parlement u Inđiji

Kao i u ostalim slučajevima, kada je organizovana javna rasprava, osim predlagača se niko nije pojavio niti su dostavljene primedbe, predlozi i sugesticije u pisanoj formi ili elektronskom poštom.

Lokalna vlast, kao predlagač, je sama sebi predstavila nacrt Programa kapitalnih investicija a nakon toga i potvrdila isti u lokalnom parlamentu.

Kako se navodi u Odluci koju su usvojili odbornici lokalnog parlamenta,, Program kapitalnih investicija rezultat je rada Projektnog tima koji je za tu svrhu formiran.

Šta se nalazi u dokumentu

Pored suvoparnih informacija i PR teksta o uspesima lokalne samouprave koji se, uzgred budi rečeno, odnose na period do 2016. godine, u Programu kapitalnih investicija se može pročitati da su prioriteti identični onima o kojima se već više od deceniju govori, uglavnom pred lokalne izbore.

Pismo predsednika opštine Inđija

Pa tako u kapitalne investicije spadaju: Završetak sportske hale u Inđiji, izgradnja trim staze u Lejama, rekonstrukciija trga Slobode u Inđiji, rekonstrukcija gradske pijace, navodnjavanje u Starom i Novom Slankamenu, sanacija gradske deponije, asfaltiranje neasfaltiranih ulica a tu su i mobilijari za decu u parkovima kao i završetak jugoistočnog kraka zaobilaznice.

I ostale kapitalne investicije u naredne četiri godine su dobro poznate stanovnicima opštine Inđija jer ih slušaju, kao što smo naveli, više od deceniju. Za razliku od predizbornih obećanja kapitalne investicije je ovog puta vlast obećala sama sebi.

M.Blečić (IN Medija)

PRO;ČITAJTE JOŠ:

https://multisite.radio021.rs/inmedija2/najcesca-predizborna-bajka-za-indjincane-rekonstrukcija-pijace/

Podeli vest:

Facebook Twitter WhatsApp

NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

Ostalo iz kategorije Politika

Ljubinković (DS): U Inđiji ne postoji sloboda mišljenja

Poverenik opštinskog odbora Demokratske stranke u Inđiji, Darko Ljubinković kaže za IN Medija da je odbijanje nadležnih iz Kulturnog centra da se ustupi termin za tribinu inicijative ProGlas jasan pokazatelj da sloboda mišljenja u Inđiji ne postoji.

GrađanIN: Obrazloženje direktorice KC-a vređa inteligenciju građana

Nakon što su predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ prvo dobili ponuđene termine za tribinu „ProGlas“ a nakon toga ih je direktorica te ustanove Ružica Jovanović šturo obavestila da termina ipak nema jer su u toku radovi, reagovao je pokret GrađanIN.