• Program obeležavanja godišnjice masovnih ubistava u Srbiji delimično izmenjen

  Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova, delimično je izmenjen program obeležavanja prve godišnjice zločina i komemoracije žrtava masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“ 3. maja 2023.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Program obeležavanja godišnjice masovnih ubistava u Srbiji delimično izmenjen
  Foto: IN Medija

   U 8.40 časova u Ulici kralja Milutina 10, gde se dogodilo masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju. Tokom celog dana biće moguće ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja u prostorima određenim za to. Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra, prenosi portal 021.rs.

  – U 8.41 čas mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja kao sećanje na žrtve, kao i 4. maja u 22.32 časa kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

  – Od 9 do 19 časova u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu biće organizovan Forum u okviru kog će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

   – od 9 do 19 časova će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u blizini spomenika Desanki Maksimović biti emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

   – u 20 časova će na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu biti emitovan direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji Radio-televizije Srbije. Građani će imati priliku da se okupe u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sećanju i tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti.

  Građani su pozvani da učestvuju u komemorativnim aktivnostima i da se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podele svoja promišljanja i osećanja, počeće proces osmišljavanja budućeg „mesta sećanja“ na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023.  

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije VESTI

  Manifestacija Dan porodice košta 2,5 miliona dinara

  Manifestacija Dan porodice u Inđiji se obelažava u sredu 15. maja besplatnim projekcijama dečijih crtaća i 16. maja svečanom manifestacijom u organizaciji Udruženja penzionera opštine […]