• Promocija novog romana Sime Potkonjaka

  Promocija romana “Ničija sreća” Sime Potkonjaka će se održati 28. februara, u velikoj sali Kulturnog centra Inđija sa početkom od 18 sati. O romanu Najveća vrlina romana Ničija sreća Sime Potkonjaka, jeste svakako jezik kojim govore njegovi junaci. Ispripovedan rasnom naracijom, roman prati život glavnog junaka poreklom iz okoline Ogulina i Slunja, u periodu od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Promocija novog romana Sime Potkonjaka
  Foto: IN Medija

  Promocija romana “Ničija sreća” Sime Potkonjaka će se održati 28. februara, u velikoj sali Kulturnog centra Inđija sa početkom od 18 sati.

  O romanu

  Najveća vrlina romana Ničija sreća Sime Potkonjaka, jeste svakako jezik kojim govore njegovi junaci. Ispripovedan rasnom naracijom, roman prati život glavnog junaka poreklom iz okoline Ogulina i Slunja, u periodu od 1945. godine, sve do ratnih dejstava 1991. godine. Govoreći o jugoslovenskom periodu „suživota” na ovim prostorima, vrvi od autentičnog govora, pre svega krajiškog seoskog stanovništva, u kojem je očuvano drevno folklorno jezgro i kolektivno životno iskustvo, sa bogoto sačuvanim oblicima života krajiškog srpskog sela, koje je egzistiralo više od četiri veka i koje se na ovom prostoru više neće ponoviti. Na ovaj način i roman a ovaj način i roman Sime Potkonjaka predstavlja dragocen prilog građenju onog trajnog literarnog spomenika srpskom narodu Krajine, koji će nadživeti njihov egzodus i nestanak iz Hrvatske 1991–1995. godine, pretvarajući njihovu egzistenciju u onu, vanvremenu i univerzalnu, zahvaljujući upravo jeziku – u njegovoj autentičnoj, bogatoj i jedinstvenoj leksici i melodiji krajiškog govora.

  Slavica Garonja

  Simo Potkonjak rođen je 1952. godine u Brezovcu, Hrvatska. Od 1961. živi u Inđiji, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Potkonjak je romansijer, pripovedač, pesnik, pisac pesama i priča za decu, autor drama i satiričnih tekstova.

  Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, grupa Srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti, a magistarske studije završio je na Odseku za bibliotekarstvo i informatiku sa temom: Кulturna liga i osnivanje biblioteka u Srbiji. Zapažen je po svom bibliotečkom radu. Lična interesovanja su mu kulturni i umetnički aspekti obrazovanja.

  Kako se navodi u njegovoj biografiji, za radnog veka službovao je u: Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević” u Inđiji, Narodnoj biblioteci Srbije, Beograd i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  Za svoj rad dobio je i mnoštvo društvenih priznanja i nagrada.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]