• Prosečna inflacija u prvoj polovini godine 15,3 odsto

  Tokom prve polovine 2023.godine, ostvaren je prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena od 15,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Najviše su poskupljivali mlečni proizvodi, povrće, meso, električna energija za domaćinstvo, hleb i žitarice i čvrsta goriva (ogrev). Mlečni proizvodi, povrće, meso, hleb i žitarice su učestvovali u rastu cena 36,6 odsto, dodaje se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prosečna inflacija u prvoj polovini godine 15,3 odsto
  Foto: Pixabay

  Tokom prve polovine 2023.godine, ostvaren je prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena od 15,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Najviše su poskupljivali mlečni proizvodi, povrće, meso, električna energija za domaćinstvo, hleb i žitarice i čvrsta goriva (ogrev).

  Mlečni proizvodi, povrće, meso, hleb i žitarice su učestvovali u rastu cena 36,6 odsto, dodaje se u saopštenju, navodi se u publikaciji „Trendovi II kvartal 2023.“, koju je objavio Republički zavod za statistiku (RZS).

  Kako se dodaje, najviše je rasla cena mlečnih proizvoda (39,1 odsto) zbog poskupljenja jogurta i kiselog mleka svežeg sira i običnog mleka. Oni su učestvovali u ukupnoj strukturi stope rasta potrošačkih cena u prvoj polovini 2023. sa 13,1 odsto.

  Međugodišnji rast cene povrća od 30,7 odsto, kako se naglašava, bio je određen cenom crnog luka, krompira, paprike, paradajza i šargarepe.

  Nakon prvog polugodišta 2023, kupus je jedino povrće koje je imalo deflatorni uticaj na ukupnu cenu povrća.

  Rast cene mesa od 18,4 odsto najviše je bio pod uticajem rasta cena svinjskog mesa, slanine, goveđeg i junećeg mesa, kobasica i pilećeg filea. Njihovo ukupno učešće u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prvoj polovini 2023. iznosilo 48,6 odsto.

  Međugodišnji rast cena hleba i žitarica (od 21,8 odsto) najviše su generisali rast cena belog hleba, slane grickalice, burek, slane pite i kolači.

  Električna energija za domaćinstvo i čvrsta goriva – ogrev imali su učešće u godišnjoj stopi rasta potrošačkih cena u prvom polugodištu 2023. od 13,1 odsto. Međugodišnji rast cena grupe energija u prvom polugodištu 2023. iznosio je 13,6 odsto.

  Ovaj rast najviše je generisan rastom cene električne energije za domaćinstva i cene ogreva. – dodaje se u saopštenju.

  Cena eleketrične energije za domaćinstva od početka 2023. povećana je dva puta (u januaru i maju), što je uticalo da godišnji rast u prvoj polovini 2023. bude 21,4 odsto i učešćem u strukturi stope rasta ukupne inflacije potrošačkih cena od 7,2 odsto.

  U strukturi međugodišnje stope rasta cene čvrstih goriva (37,8 odsto), rast cene drva za ogrev je činio 71,0 odsto ukupnog godišnjeg rasta stope čvrstih goriva, dok su ostalo činili cena mrkog uglja, lignita i cene usluga prevoza uglja i seče drveta.

  Izvor: Nova ekonomija

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ana Brnabić: Hvala opoziciji koja je došla na dijalog

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se sa tog mesta truditi da se nastavi dijalog sa opozicijom, navodeći da vlast pokazuje da je nacionalni interes Srbije na prvom […]